Facebook testira razdvajanje News Feed-a na dva dela

Kompanija Facebook izjavila je u ponedeljak da testira ideju deljenja News Feed-a na dva dela, razdvajajući komercijalne postove iz ličnih vesti, kako bi doveo do toga da se druge kompanije više reklamiraju.

Facebook News Feed, centar najveće svetske usluge društvene mreže, predstavlja seriju objava poput fotografija prijatelja, statusa, reklama ili objava od strane poznatih ličnosti ili drugih stranica koje korisnik prati.

Test se sprovodi u šest manjih zemalja, među kojima je i Srbija, što su korisnici društvenih mreža verovatno već i primetili. Test se sprovodi i u Boliviji, Kambodži, Gvatemali, Slovačkoj i Šri Lanki i verovatno će trajati nekoliko meseci.

Ovaj test sada nudi dva korisnička feed-a, prema izjavi kompanije: jedan feed koji je fokusiran na prijatelje i porodicu, a drugi koji je posvećen stranicama koje su se korisniku dopale. Tako bi ova promena mogla da primora one koje vode stranice, počev od novinskih izdavača do muzičara i sportskih timova da plate reklamu ako žele da ih korisnici vide u feed-u koji je namenjen za objave prijatelja. Kompanija je izjavila da nema planove da sprovede i globalni test sa dva odvojena izvora za 2 milijarde korisnika ove drušvene mreže. Facebook je takođe rekao da trenutno ne planira da prisili komercijalne stranice da „plate za svu njihovu distribuciju“.

U zavisnosti od toga kako ljudi budu reagovali, dva izvora informacija mogu značiti to da će biti manja vidljivost veza sa novinskim pričama. To je svakako sa razlogom, jer su se poslednjih godina lažne vesti rasprostirale mrežom.

Ovaj test je već uticao na promet veb stranica za manje medije u poslednjh nekoliko dana.

Izvor: Reuters

Please follow and like us:

Advert

Pin It