LG smartfon koji odbija komarce

Kompanija LG stvorila je telefon za koji se nada da će sprečiti širenje malarije.

LG K7i, lansiran od strane južnokorejske firme na India Mobile kongresu ove nedelje, ima ugrađenu tehnologiju za koju kaže da odbija komarce.

Uređaj emituje ultrazvučne talase iz mreže koja je postavljena na zadnjoj strani telefona. Talasi bi trebalo da odbijaju komarce i „potpuno su sigurni i bezopasni za ljude,“ izjavila je kompanija.

Neki drugi LG proizvodi poput klima uređaja i televizora su već dostupni sa „mosquito-away“ opcijom, odnosno imaju tehnologiju koja odbija komarce. Postoje i aplikacije za koje se tvrdi da koriste slične tehnologije sa identičnim rezultatima, ali LG kaže da je ovo prvi put da je takva takva tehnologija ugrađena u telefon.

Cena K7i Android pametnog telefona iznosi 122 dolara, a LG je najavio da će biti dostupan u sve više država.

India se dugo već bori sa bolestima kao što je malarija, koju prenose komarci, a beleži desetine hiljade, čak i stotine smrtnih slučajeva svake godine. Kompanija LG je rekla da je sprovela više testova ovakve tehnologije koje su akreditovani od strane Indijskog međunarodnog instituta za biotehnologiju i toksikologiju, dodajući da je K7i odbio oko 72% komaraca prenosnika virusa.

Indijci su u toku prošle godine potrošili oko 733 miliona dolara na kućne insekticide, prema nedavnom istraživanju Euromonitor International-a.

Sa druge strane, naučnici su doveli u pitanje efikasnost ultrazvučne tehnologije za odbijanje komaraca. Američka asocijacija za kontrolu komaraca kaže da je najmanje deset istraživanja koja su sprovedena u proteklih 15 godina pokazala da ova tehnologija ne radi.

„Činjenica je da ovi uređaji jednostavno ne funkcionišu,“ izjavila je asocijacija.

Izvor: CNN

Please follow and like us:

Advert

Pin It