Sajam tehnike – Nastavlja se saradnja Srbije i Italije

U okviru 60. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća danas, 19. maja, biće održan skup posvećen unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije. Reč je o saradnji u oblasti razvoja i primene novih proizvodnih tehnologija, sa posebnim fokusom na preduzetništvo u oblasti prerađivačke industrije. Konferencija se održava pod nazivom

ISCP 2016 Annual Conference
Research to Business Conference on Italian-Serbian Collaboration Platform in Advanced Manufacturing Systems and Technologies
Fostering Manufacturing Entrepreneurship through Technology Innovation

Microsoft Word - ISCP2016_Conference_PROGRAMME-SR-2016.04.28

Srbija i Italija ostvaruju vrlo uspešnu ekonomsku saradnju, koja dugi niz godina ima stabilan i rastući trend. Danas je Italija vodeći privredni partner Srbije, kako po vrednosti našeg izvoza, tako i po obimu spoljnotrgovinske razmene, vrednosti italijanskih investicija, prisustva italijanskih banaka i osiguravajućih kompanija. Za obe strane je od posebnog značaja što se ta saradnja dominantno ostvaruje u sektorima prerađivačke industrije, koji stvaraju proizvode visokog stepena prerade, odnosno visokotehnološke proizvode sa velikom dodatom vrednošću.

Uspešnu saradnju u ekonomskom domenu ne prati podjednako uspešna saradnja u domenu tehnološkog razvoja. Asimetrija ove vrste ima negativne implikacije u ekonomskoj sferi, a posebno se negativno reflektuje na sposobnost domaćih kompanija da se ravnopravno uključe u aktivnosti italijanskih investitora, kroz različite forme kooperantskih odnosa i poslovnog partnerstva.

ISCP pokrovitelji

Vlada Republike Srbije je promovisala 2016. godinu kao godinu preduzetništva. Zato je značaj tehnološke spemnosti i interakcije biznisa i nauke od suštinskog značaja. U cilju pružanja konkretnog doprinosa u ovoj oblasti Akademija inženjerskih nauka Srbije, AINS, je sa Italijanskom asocijacijom za mehatroniku, (Associazione Italiana di Automazione Meccatronica – AIdAM), 2014. godine pokrenula inicijativu za izgradnju odgovarajućeg programskog okvira za intenziviranje naučno-tehnička saradnje između Srbije i Italije u domenu novih proizvodnih tehnologija, posebno u domenu mehtronike, robotike i industrijske automatizacije. Formiran je mešoviti konzorcijum partnerskih institucija koji čine:

·         Akademija inženjerskih nauka Srbije – AINS

·         Italian Association of Automation and Mechatronics – AIdAM

·         Privredna komora Srbije – PKS

·         Association of Italian and Serbian Scientists and Scholars, AIS3

·         Institute of Industrial Technologies and Automation, ITIA-CNR

·         CONFINDUSTRIA Serbia – Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji

·         Privredna komora Beograda

·         Beogradski sajam – Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

·         Privredna komora Beograda

·         UCIMU-Sistemi per produre –Asocijacija italijanskih proizvođača alatnih mašina i robota

·         Italian Trade Agency, ICE Serbia

 

ISCP konferencija

Na Sajmu tehnike biće održan jednodnevni skup radnog karaktera, na kome će se okupiti ključni akteri u ovom procesu – predstavnici industrije, univerziteti, naučno-istraživačke institucije i predstavnici državnih regulatornih tela koja su relevantna za ekonomski tehnološki razvoj.

Skup će imati tri sesije.

Pod nazivom FOSTERING MANUFACTURING ENTREPRENEURSHIP THROUGH TECHNOLOGY INNOVATION predavanja na prvom skupu biće posvećena tehnološkim aspektima preduzetništva u oblasti prerađivačke industrije.

Na drugoj sesiji – JOINT ACTIONS ON INDUSTRIAL TECHNOLOGY INNOVATION, učestvovaće vrhunski italijanski i srpski eksperti za industrijski razvoj.

Na trećoj, završnoj sesiji, skupu će se obratiti predstavnici Ambasade Italije u Srbiji i predstavnici Vlade Republike Srbije sa predlogom konkretnih aktivnosti koje će biti sprovedene u narednom periodu.

Paralelno, italijanske kompanije članice AIdAM i UCIMU asocijacije, biće prisutne u izložbenom prostoru i spremne za konkretne poslovne razgovore.

Podršku ovim aktivnostima daju Vlada Republike Srbije i Ambasada Italije u Srbiji.

Please follow and like us:

Advert

Pin It