Održan forum „3DEXPERIENCE Supports Industry 4.0“ u Beogradu

U hotelu Tulip Inn na Novom Beogradu, 12. oktobra ove godine, održan je forum na temu 4. Industrijske revolucije u organizaciji kompanije CADCAM Data. Gosti su imali priliku da se informišu o najnovijim inovacijama u svetu 3D projektovanja, simulacija, robotike, upravljanja proizvodom i poslovnih procesa.

Prisutni su imali priliku da se sretnu sa najvećim stručnjacima iz CADCAM grupe i sa specijalnim gostima, visokim menadžmentom iz kompanije Dassault Systémes i potpuno besplatno dobiju savete za unapređenje svog poslovanja.

Tokom svog uvodnog govora, direktor CADCAM Data Čedomir Duboka, pozdravio je prisutne i zahvalio se na velikom odzivu na forum, čija je tema bila „3DEXPERIENCE podržava Industriju 4.0“. Gospodin Duboka je, takođe, predstavio rad svoje kompanije i objasnio da se uvođenjem sajber-fizičkih sistema u svet razvoja proizvoda i proizvodnje povezuju ljudi, mašine, internet i elektronika u jedan kolaborativni prostor.

To je prostor u kome se kompletno razmenjuju informacije o tome kako jedan proizvod nastaje – od onih prvih ideja do potpune realizacije i praćenja proizvodnje. Tu su uključeni IoT, tj. kompletno umrežavanje različitih sistema i uređaja i time je pokriven razvojni proces u jednom integrisanom okruženju,“ rekao je Duboka.

CADCAM Data je kompanija koja se bavi rešenjima vezanim za razvoj proizvoda i proizvodnje, a ujedno je i članica grupacije CADCAM koja posluje u ovom regionu. CADCAM Data nudi rešenja za razvoj proizvoda i proizvodnje kombinovanjem portfolia softverskih rešenja za mašinsko i elektroprojektovanje sa inženjerskim uslugama.

Kompanija pokriva prostor bivše Jugoslavije, odnosno čine je firme koje su zadužene za tzv. Adriatik regiju. Zajedno sa našim partnerskim firmama u Italiji, Mađarskoj i Bugarskoj, grupaciju čini veliki broj stručnjaka iz oblasti mašinstva, elektronike i informatike,“ dodao je Duboka.

Stručnjaci iz Dassault Systémes održali su predavanje o platformi 3DEXPERIENCE kao novom standardu u projektovanju i proizvodnji, odnosno sveobuhvatnoj poslovnoj platformi koja povezuje projektovanje, inženjere, menadžere, marketing i prodaju, kao i druge sektore i lokacije u integrisano okruženje. Time se stvara još veća vrednost od samog proizvoda, a to su iskustva za kupce i potrošače.

Platforma sadrži intuitivni navigacioni kompas – meni, koji čini osnovu u okviru koje se nalaze ključne aplikacije Dassault Systémes softverskih rešenja kao što su CATIAENOVIADELMIASIMULIA, SolidWorks, odnosno dodatne socijalne i kolaborativne aplikacije za 3D modelovanje, projektovanje i simulaciju, kao i aplikacije za inteligentno upravljanje podacima, pretraživanje i sitematizaciju podataka.

Izvor: CADCAM Data

Erwan Olive, iz kompanije Dassault Systémes je rekao nešto više na temu 4. Industrijska revolucija – DELMIA Apriso i objasnio procese upravljanja i praćenja proizvodnje.

Mi predlažemo rešenja koja bi vama omogućila da podstaknete proizvodnju i optimizaciju produkcije,“ rekao je Erwan, koji je na osnovu primera prisutnima približio procese stavljanja proizvoda na tržište i upravljanje tim procesima.

Jako je bitno da shvatite da postoje nova, napredna i jednostavnija rešenja za funkcionisanje proizvodnih procesa i rešavanje problema. DELMIA omogućava efikasno planiranje, upravljanje, optimizaciju, automatizaciju i simuliranje celokupnih proizvodnih procesa i pripadajućih resursa. Povezuje „virtuelan“ i „stvaran“ svet proizvodnje,“ objasnio je Olive.

Na događaju je prikazan i humanoidni robot Poppy, koji predstavlja sistemsko inženjerstvo na 3DEXPERIENCE platformi i spoj je projektovanja, mehatronike, virtuelne simulacije i 3D štampe. Mauro Faccin je pojasnio kako funkcioniše Poppy i predstavio ceo projekat na kome je radio tim mladih stručnjaka iz oblasti elektronike i robotike.

Prisutnima se obratio i specijalni gost iz kompanije Dassault Systémes, direktor EuroMed regije Guido Porro, rekavši da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj i da je najvažnije imati pravog partnera kao podršku na tom putu. Napomenuo je, takođe da kompanija CADCAM Data u sastavu CADCAM Grupe, partner u koga Dassault Systémes ima puno poverenje, jer se stručnošću i znanjem ističu u svojoj delatnosti.

Izvor: CADCAM Data

Konferencija je imala bogat sadržaj u smislu raznolikosti prezentacija, koji je bio podeljen na dva bloka, odnosno dve radionice. Jedna je bila CATIA, vezana za razvoj i proizvodnju, na kojoj su predstavljene novosti u CATIA V5 i nove konfiguracije, reversni inženjering i poboljšanja, kao i prednosti rešenja CATIA na 3DEXPERIENCE platformi. Milan Furtula, rukovodilac razvoja kompanije Jugoimport SDPR je predstavio svoja iskustva iz ugla korisnika.

Izvor: CADCAM Data

Ubediti top menadžment da je investicija u softver pravi potez je bilo teško, ali otkrivanje novih mogućnosti sa ovim softverom deluje beskonačno, smanjenje troškova je impozantno, a omogućava ne samo da se modelira bilo koji proizvod, već se primenjuje sistemsko inženjerstvo, kroz koje se simulira realistično ponašanje proizvoda,“ rekao je gospodin Furtula.

U drugoj sali su se paralelno odvijala predavanja na temu realističnih simulacija, gde je predstavljeno najnovije softversko rešenje iz oblasti razvoja proizvoda i realističnih simulacija SIMULIA 2017. Prisutnima je predstavljena kompletna simulacija ponašanja proizvoda u budućnosti sa ciljem smanjenja troškova, počev od klasične analize do najkompleksnijih metoda. Uz pomoć SIMULIA 2017, korisnici mogu da istraže, optimizuju i ocene realno ponašanje proizvoda i njegovih performansi, a sve sa ciljem povećanja kvaliteta i mogućnosti.

Pored svega toga, prisutni su imali i prilike da se zabave, uz virtuelnu garažu i da testiraju virtuelni auto. Korišćenjem CAD softvera u uređajima virtuelne realnosti, korisnici su u mogućnosti da virtuelno istraže, iskuse i ocene kompletan proizvod pre izrade fizičkog prototipa ili finalnog proizvoda.

Organizatori su, pored veoma informativnog i zanimljivog foruma, napravili i druženje, gde su gosti mogli da postavljaju pitanja, razmenjuju mišljenja sa predstavnicima drugih kompanija i razgovaraju sa stručnjacima u jednoj izuzetno srdačnoj atmosferi.

BK

Please follow and like us:

Advert

Pin It