Koliko je bezbedna Apple opcija za prepoznavanje lica na novom iPhone-u?

Mnogi ljudi su brzo izrazili zabrinutost zbog privatnosti i bezbednosti u trenutku kad je Apple objavio iPhone X i njegovu karakterističnu funkciju. Edward Snowden, na primer, smatra da ovo normalizuje skeniranje lica i pravi od nje tehnologiju koja će sigurno biti zloupotrebljena. A sada, američki senator Al Franken vrši pritisak na tech giganta i traži odgovore. Senator je poslao pismo izvršnom direktoru kompanije Apple Tim Cook-u sa spiskom pitanja koja se tiču eventualnih upotreba ove tehnologije koje ne bi odgovarale korisnicima.

Iako je kompanija već rekla da će se podaci identifikacije lica čuvati na samom telefonu, Franken želi da zna da li postoji mogućnost da Apple ili neka treća strana pristupi podacima putem fizičkog ili nekog drugog pristupa iPhone-u. Senator želi da zna o svim koracima koje je Apple preduzeo kako bi obezbedio da ova tehnologija ne bude prevarena pomoću maski ili fotografija.

Franken takođe želi da zna kako Apple planira da odgovori na zahteve zakona koji se tiču dostavljanja podataka o identifikaciji lica. I to je dobro pitanje, pošto nije nikakva tajna da Apple, Google i drugi tehnološki giganti dobijaju dosta vladinih zahteva za informacije. Apple je čak i prošle godine vodio rat protiv Ministarstva pravde SAD-a kada je odbio da otključa iPhone 5C koji je pripadao jednom od napadača u terorističkom napadu u San Bernardinu. Na kraju, FBI je odustao od zahteva i kupio alat za otključavanje uređaja od drugog provajdera za skoro milion dolara.

Pored pitanja o bezbednosti, Franken traži od Apple-a da predoči korake koji su preduzeli da se osigura njegov sistem obučen na različitim grupama lica, u smislu rase, pola i starosti. Sistem prepoznavanja lice još uvek nije usavršen i često ima probleme prepoznavanja lice. Senator se nada da će Apple na ova pitanja da odgovori do 13. okobra.

Izvor: Engadget

Please follow and like us:

Advert

Pin It