Kako zaštiti online identitet?

Krađa identiteta preko mreža polako dostiže nivo epidemije. Danas sve više vremena ljudi provode za kompjuterima, pametnim telefonima i tabletima, surfujući internetom, šaljući mejlove, čitajući novosti na Facebooku i Twitteru, plaćajući račune putem usluge internet bankarstva i slično.

Foto: dragana991/Getty Images/iStockphoto

Iako je veliki broj korisnika svestan brojnih opasnosti koje vrebaju na mreži – od toga da uvek postoji mogućnost da neko provali u mejl i čita lične poruke korisnika pa do opasnih hakerskih napada u kojima sajber napadači mogu u potpunosti isprazniti bankovne račune. Prilikom surfovanja internetom, korisnici moraju uvek biti dodatno oprezni i pridržavati se brojnih saveta sigurnosnih stručnjaka o bezbednijem korišćenju mreže.

Stephen Ebbet, globalni direktor kompanije Protect Your Bubble je za Telegraph dao 10 saveta kako da se korisnici zaštite od krađe identiteta na mreži:

  1. Isključiti važne lične informacije iz profila društvenih medija
  2. Proveriti podešavanja privatnosti društvenih mreža
  3. Zaštiti online lozinke i ojačati ih
  4. Koristiti više lozinki
  5. Proveriti podešavanja privatnosti telefona
  6. Pripaziti na „pecajuće“ e-mail poruke – ne odgovarati na mejlove u kojima se traže informacije o nalogu ili lozinkama
  7. Obezbediti komunikacione mreže – postaviti lozinke za Wi-Fi kako hakeri ne bi mogli da pristupe mreži
  8. Proverite https:// link – link mora da ima slovo s iza http, što znači da je bezbedan
  9. Pratiti bankarske izjave – pripaziti na nepoznate bankarske transakcije
  10. Pripaziti na online saobraćaj – pripaziti na sumnjive poruke u mejlovima, kao što su ponude za bankarske kartice ili neke druge ponude za koje korisnici nisu uopšte aplicirali
Please follow and like us:

Advert

Pin It