Istraživačka stanica Petnica nastavlja saradnju sa NIS-om

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić i generalni direktor kompanije NIS, Kiril Kravčenko, potpisali su juče Memorandum o saradnji na osnovu kojeg će NIS nastaviti sa podrškom ovoj značajnoj instituciji koja je od velike važnosti za promociju nauke u Srbiji.

Shodno svojim strateškim opredeljenjem da nastavi sa investicija kojima podržava nauku i razvoj talentovanih mladih pojedinaca, Naftna Industrija Srbije će do kraja 2016. godine podržati rad Istraživačke stanice Petnica sa šest miliona dinara. Saradnjom su predviđena i gostujuća predavanja stručnjaka NIS-a na seminarima koji se organizuju u Istraživačkoj stanici, a Petnica će, između ostalog, biti domaćin priprema srpskih olimpijskih timova za međunarodna takmičenja iz matematike, fizike i hemije.

Potpisivanje sporazuma sa Istraživačkom stanicom Petnica samo je jedan u nizu projekata koje kompanija NIS realizuje u cilju podrške naučno-obrazovnim projektima u Srbiji. Memorandum o saradnji potpisan je u Istorijskom muzeju Srbije, u kojem se trenutno održava jedinstvena interaktivna izložba posvećena velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, izjavio je ovim povodom da je kompaniji veliko zadovoljstvo što ima višegodišnju saradnju sa Istraživačkom stanicom Petnica koju ju nazvao najboljom institucijom za razvoj mladih talenata na Balkanu.

„Za nas je saradnja sa Petnicom strateška i dugoročna saradnja. To je deo naše društvene odgovornosti i sigurno je da ćemo i u budućnosti, bez obzira na krizu u naftnoj industriji, nastaviti da ulažemo u Petnicu. Veliko nam je zadovoljstvo što dobro sarađujemo sa Petnicom i nadam se da je to samo početak“, rekao je Kravčenko.

NIS Petnica saradnja
Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, zahvalio je NIS-u na podršci koja je započela 2009. godine kada je ta organizacija bila u ozbiljnoj krizi.

„Taj momenat kada je Petnica prepoznata kao nešto što vredi, nešto što će možda pomoći da neki novi Pupin, neki novi Tesla, ne izgubi motivaciju za daljim obrazovanjem i usavršavanjem, bio je izuzetno važan za nas. Nama ovaj gest mnogo znači, i materijalno i moralno, da bismo mogli da planiramo na duže staze i da damo maksimum od sebe da rezultati budu najbolji mogući “, rekao je Majić.

Kompanija NIS kroz korporativni program društvene odgovornosti „Energija znanja“, kontinuirano pomaže Petnicu od 2009. godine kada je rad te organizacije bio doveden u pitanje zbog nedostatka sredstava. Do sada je za rad Istraživačke stanice obezbeđeno 84 miliona dinara, a samo u 2015. godini zahvaljujući podršci NIS-a u Petnici su održana 154 programa kroz koje je prošlo 1.550 polaznika, saradnika i predavača. Obezbeđivanjem podrške za rad Petnice kompanija NIS i u uslovima krize u naftnom sektoru nastavlja sa ulaganjima u naučno-obrazovne projekte i promociju nauke, sarađujući sa partnerima kojima je podsticanje naučne svesti i društvenog angažovanja kod mladih jedan od osnovnih prioriteta.

Please follow and like us:

Advert

Pin It