Decu treba učiti programiranju od malih nogu

Prema rečima jedne od naistaknutijih računarskih pionirki u Britaniji, decu treba upoznati sa osnovama kodiranja još od malih nogu.

Stephanie Shirley, čija je kompanija bila jedna od prvih koja je prodavala softvere šezdesetih godina, rekla je da angažovanje veoma male dece, posebno devojčica, može pokrenuti strast za zagonetke i rešavanje problema, mnogo pre nego što preovlada „muški štreber“ stereotip.

Stephanie Shirley
Foto: The Stephanie Shirley Foundation

„Mislim da nikad nije prerano da se započne sa tim,“ rekla je ona, dodajući da dokazi ukazuju na to da je najbolje vreme za upoznavanje dece sa jednostavnim aktivnostima kodiranja između druge i sedme godine. „Najuspešniji koderi počinju sa učenjem između pete i šeste godine,“ dodala je ona. „U određenom smislu, te godine su najbolje za učenje bilo čega.“

Shirley je pozvala tech kompanije, kao što su Google i Facebook, da uvedu anonimno zapošljavanje kako bi pomogli u rešavanju problema manjka ženskih programera. Samo 20% inženjera u Google-u su žene (statistika se grubo poklapa u industriji), a jedan nedavni izveštaj pokazao je da dvostruko veći broj muških osnivača koji će privući kapitalna sredstva.

„Kada postoji neuravnoteženost, lideri današnjice, definišu lidere sutrašnjice,“ rekla je Shirley.

Programere, kako ona tvrdi treba procenjivati na osnovu veštine, baš kao što su nekada sekretari dobijali testove za kucanje. „Ne treba slati fotografije, niti imena, treba samo da se posmatraju dostignuća te osobe u procesu selekcije.“

Shirley je još ranije govorila o seksizmu sa kojim se suočavala dok je bila mlada i kad je počela da se bavi računarstvom, da bi kasnije usvojila nadimak Steve, jer joj je bilo lakše da sklapa ugovore, zbog toga što su ljudi mislili da sklapaju posao sa muškarcem. „Kompanije koje su vođene od strane žena, još uvek imaju izuzetne poteškoće u dobijanju rizičnog kapitala,“ rekla je ona.

Shirley je dodala još da tehnologija, kao što su roboti i veštačka inteligencija, poseduje veliki potencijal za pomoć deci sa autizmom i pomažu im da se lakše povezuju sa svetom oko njih. Ovo gledište je u suprotnosti sa strahom od strane nekih, koji tvrde da bi rastuća upotreba robota mogla ostaviti po strani neke sektore društva.

Izvor: The Guardian

Please follow and like us:

Advert

Pin It