Volkswagen redizajnira poznati hipi minibus iz šezdesetih godina

Nemački proizvođač automobila potvrdio je da planira da započne proizvodnju nove, potpuno električne verzije svog poznatog kombija.

Kombi će biti deo Volkswagen-ove linije električnih vozila. Prvi, kompaktni automobil koji je jednostavno nazvan ID, predstavljen je kao konceptni automobil na salonu automobila u Parizu prošlog septembra. ID Buzz konceptni kombi predstavljen je na Moto Show-u u Detroitu tokom januara.

Ime Buzz je povezano sa rečju „bus“, izjavio je VW, a ID označava više pojmova kao što su ideja, identitet ili inteligentni dizajn.

ID Buzz koncept kombi je vozilo sa električnim motorom koji se nalazi napred i nazad. Zajedno, motori mogu proizvesti 369 konjskih snaga. To je ogroman napredak u odnosu na famoznog i originalno sporog VW Mikrobusa, vozila koje je postala simbol „dece cveća“ i hipi pokreta krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

Koncept kombi je takođe dizajniran za autonomnu vožnju, sa pravougaonim volanom koji se vraća u kontrolnu tablu, kada se ne koristi. Sa vraćanjem volana, sedište vozača se može okrenuti, tako da vozač može razgovarati sa putnicima dok se kombi vozi.

Kratki probni test za konceptni kombi demonstrirao je ograničenja pravougaonog volana. Rezultati su pokazali da nije baš praktičan, jer je teže upravljanje volanom i skretanje vozila, a takođe i postoji razlog zbog čega su volani okrugli. Aktuelni kombi će imati „visoko automatizovanu vožnju“, prema VW-u, a možda čak i potpuno automatizovanu vožnju.

VW-ovo insistiranje na proizvodnji električnih vozila dolazi kao posledica koju prati nedavni skandal vezan za emisiju štetnih gasova kod dizel automobila. Otkriveno je da je Volkswagen instalirao softver koji je smanjio štetne emisije samo tokom testiranja i na taj način je prevario potrošače. Kako bi popravio svoj imidž VW je počeo da promoviše električne automobile.

I mnogi drugi proizvođači su počeli da prave velike planove za električna vozila. Nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Norvešku i Kinu, objavile su planove za ukidanje automobila na benzin i dizel.

Izvor: CNN

Please follow and like us:

Advert

Pin It