Raspberry Pi 4G Auto Pi omogućuje korisnicima programiranje automobila

Danski startup AutoPi.io je razvio Raspberry Pi Zero-baziran adapter koji se priključuje na ODB II dijagnostički čitač vozila i dozvoljava korisniku da ga programira kako bi slao upozorenja o automobilu, lokaciju automobila i praćenje njegovih performansi.

ODB II port na automobilima se koristi za npr. testiranje emisija, ali veliki broj proizvoda kao što je Verizonov Hum proširuje svoju upotrebu na praćenje u realnom vremenu i automatsku pomoć na putu.

AutoPi ima za cilj da uz ovaj koncept ode korak dalje i omogući programerima da kreiraju svoje karakteristike, kao što su programirani IFFT-ovi pokretači za automobil. Startup je pokrenuo Kickstarter kampanju za finansiranje koncepta koji se odnosi na AutoPi adapter i AutoPi Cloud.

Foto: AutoPi.io

Neke od predloženih aplikacija uključuju daljinsko pokretanje motora, pomoć pri parkiranju, snimanje video zapisa, detekciju sudara, roditeljsku kontrolu i automatsko zaključavanje i otključavanje.

AutoPi kontrolnoj tabli se može pristupiti na vebu sa bilo kog uređaja, u kom se prikazuju ključne performanse i metrike upotrebe, uključujući brzinu tokom vremena, trenutnu brzinu, temperaturu motora i lokaciju automobila.

Foto: AutoPi.io

Postoji i veliki broj vidžeta koji se mogu dodati za stvari poput brzine. Takođe sadrži i dnevnik svih putovanja i povezanih podataka. Postoji biblioteka programskih dodataka, kao što je aplikacija za pomoć pri parkiranju, ali kako bi to radilo, korisnik bi trebalo da ubaci senzor blizine USB u jedan ili dva USB porta na adapteru.

Adapter sadrži integrisani ODB-II čip za skeniranje od ScanTool-a, GPS, akcelerometar, zvučnik za reprodukovanje glasovnih obaveštenja, 8GB microSD karticu, 18 dostupnih GPIO igala, HDMI port, Bluetooth, Wi-Fi i zavisno do verzije, integrisani 4G modem. Takođe radi na Raspberry Pi-evom Raspbian OS koji je pre-instaliran sa softverom AutoPi.

Izvor: ZDNet

Please follow and like us:

Advert

Pin It