Lideri u tehnologiji upozoravaju na opasnost od robota ubica

Napredak veštačke inteligencije napravio je potpuno automatizovane sisteme oružja i realnu opasnost u današnjem svetu. Elon Musk iz Tesla-e i Mustafa Suleyman iz Google-a su među vodećim tehnološkim pionirima koji pozivaju Ujedinjene nacije da zabrane robote ubice. U otvorenom pismu koje su potpisali stručnjaci veštačke inteligencije širom sveta, stručnjaci iz industrije pozvali su UN da preduzme korake kako bi smanjila razvoj i korišćenje potpuno autonomnog oružja, poput dronova, tenkova i mitraljeza.

Nazivajući pretnju „trećom revolucijom u ratu“, potpisnici su upozorili na predstojeću trku u borbi za ubijanje robota koji bi mogli imati razarajuće posledice. „Smrtonosno autonomno oružje omogući će oružani sukob na skali većoj nego ikad, u vremenskim intervalima brže nego što ljudi mogu shvatiti,“ piše u pismu. „Nemamo mnogo vremena da delujemo. Kada se Pandorina kutija otvori, teško će se zatvoriti.“

Na konferenciji Ujedinjenih nacija 2015. godine, Velika Britanija se pozvala na sličnu zabranu, tvrdeći da ne planiraju da razviju smrtonosne autonomne sisteme. Međutim, kako The Guardian napominje, i dalje ne postoji prava definicija onoga šta je „autonomni sistem“. Neki odbrambeni sistemi koji su već u upotrebi, kao što je američki anti-raketni top u SAD-u, nisu samo računarski-kontrolisani i radarski-vođeni, već su takođe i programirani da automatski odgovore na dolazeće pretnje.

Veštačka inteligecija se sve više razvija i nažalost može biti upotrebljena u ratovanju, jer je moguće hakovati sisteme i koristiti robote za terorističke napade. Elon Musk već godinama upozorava javnost na opasnost od veštačke inteligencije, rekavši da je potencijalno opasnija i od nuklearnog oružja. Prema tvrdnjama Human Rights Watch-a, više od desetak zemalja, uključujući SAD, Kinu, Izrael, Južnu Koreju, Rusiju i Britaniju, trenutno razvijaju autonomne sisteme naoružanja.

Izvor: Digital Trends

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It