Kućni roboti mogu biti lako hakovani kako bi špijunirali i čak napadali vlasnike, upozoravaju stručnjaci

Kompanija za sajber-bezbednost je novim izveštajem otkrila i demonstrirala kako se mogu hakovati popularni roboti – uključujući i humanoidnog bota Pepper, koji je napravljen od strane japanske kompanije SoftBank.

Istraživači iz konsultantske grupe IOActive, koji se bave sajber-bezbednošću pokazali su kako se mašine mogu pretvoriti u uređaje za nadgledanje, slanje audio i video zapisa vlasnika hakerima i kako se oni mogu daljinski kontrolisati na načine koji mogu ugroziti ljude. Na snimku koji je objavio IOActive prikazan je robot Alpha 2 (koji je napravio UBTech Robotics iz Kine) primer napada sa šrafcigerom.

Očito je sa snimka da bot kao što je Alpha 2 neće moći da nanese veliku štetu onima koji su u mogućnosti da se pomere od njega korak ili dva. Ali kućni roboti poput ovog će postati sve sposobniji i moćniji kako tehnologija napreduje. Pored toga, IOActive je takođe pokazao da industrijski roboti nisu imuni na napade.

Pored hakovanja Peppera, Alpha robota i Nao-a (još jednog proizvoda SoftBank-a), istraživači su bili u mogućnosti da kompromituju i industrijske robotske ruke kompanije Universal Robotics. Ove ruke su dizajnirane da rade zajedno sa ljudima, ali istraživači su bili u mogućnosti da probiju njihove bezbedonosne protokole.

To je zahtevalo od hakera da imaju pristup istoj mreži kao i robot, ali sticanje kotrole nad takvim botom bi moglo da ima katastrofalne efekte. Kako je IOActive izjavio za Bloomberg, proizvodi Universal Robotics-a su dovoljni snažni da „čak i ako rade sporo, njihova sila je više nego dovoljna da izazove frakturu lobanje“.

Ovakvi izveštaji nisu neophodno tehnički impresivni niti iznenađujući, ali oni dokazuju da se bezbednost mnogih povezanih uređaja uzima zdravo za gotovo. Prošle godine  je skup hakovanih IoT uređaja – kao što su kamere, sijalice, termostati – formiran u botnet i srušio internet mrežu. Ako bi svi razmislili, vojska malih robota naoružana oštrim ili tupim predmetima ne zvuči uopšte naivno.

Izvor: The Verge

Please follow and like us:

Advert

Pin It