YouTube-MP3.org će biti ugašen zbog optužbe za kršenje autorskih prava

Jedan od najpopularnijih sajtova za besplatno konvertovanje YouTube video zapisa u MP3 datoteke uskoro će biti ugašen zbog muzičke industrije.

Tokom 2016. godine, RIAA udruženje (Recording Industry Association of America) je zajedno sa nekoliko muzičkih kuća, uključujući Sony Music, UMG i Warner Bros, podnela tužbu protiv sajta YouTube-MP3.org, jer je nezakonito kopirao sadržaje i time prekršio autorska prava.

Foto: Youtube

Mada je proces i dalje u toku, čini se da je došlo do nagodbe van suda i izgleda da su bolje prošle muzičke kuće koje će dobiti odštetu i YouTube-MP3.org će biti primoran da ugasi svoj sajt, kako ne bi došlo do daljeg krivičnog gonjenja.

YouTube-MP3.org omogućava ljudima da konvertuju YouTube linkove u audio MP3 datoteke koje se mogu preuzeti. RIAA ga je nazvala najvećim sajtom za konvertovanje audio fajlova na svetu i udruženje je podnelo prijavu za kršenje autorskih prava protiv sajta, dodajući da je sajt odgovoran za konvertovanje više od 40% svih ilegalnih kopiranja audio zapisa. Prema studiji iz 2016. godine koju je objavila IFPI (International Phonographic Industry), audio-kopiranje je jedan od najvećih oblika piraterije sa kojom se suočava muzička industrija.

Kada YouTube-MP3.org bude ugašen, vlasništvo nad njegovim domenom će preuzeti udruženje RIAA, koja je posvećena borbi protiv ovakvih i sličnih načina kršenja autorskih prava. Sajt je i dalje na mreži, ali nije u funkciji, tj. ne može se pristupiti konvertovanju muzike.

U prijavi je konkretno navedeno 304 pesama koje su ilegalno skinute pomoću ovog servisa. U žalbi se traži 150 000 dolara za svaku dokazanu povredu autorskih prava, tvrdeći da je YouTube-MP3.org omogućio ilegalnu distribuciju i profititrao od sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, tako što je prikupljao prihod od oglasa koji su preusmeravali ljude na njihovu veb lokaciju. Udruženja tvrde da se desetine, a verovatno i stotine miliona audio zapisa ilegalno kopira i distribuira preko stream servisa svakog meseca.

Izvor: TorrentFreak, The Verge

Please follow and like us:

Advert

Pin It