Velika Britanija: korisnici koji budu gledali terorističke sadržaje na internetu mogu dobiti kaznu zatvora od 15 godina

Amber Rudd, sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije, izjavila je u utorak, da bi ljudi koji više puta budu gledali terorističke sadržaje na internetu mogli da se suoče sa kaznom zatvora od 15 godina. Ova izjava dolazi u cilju pooštravanja zakona koji se tiču radikalizacije.

Amber Rudd, Izvor: Getty Images

Nova, maksimalna kazna od 15 godina zatvora odnosiće se i na teroriste koji objavljuju informacije o pripadnicima oružanih snaga, policije i obaveštajnih službi u svrhu pripreme terorističkih napada.

Pooštravanje zakona oko gledanja terorističkog materijala je deo vladine strategije za borbu protiv terorizma, zbog učestalih terorističkih napada u Britaniji ove godine.

„Želim da se uverim da će oni koji gledaju neobičan teroristički saržaj na internetu, uključujući veb stranice džihadista, krajnje desničarsku propagandu i instrukcije za pravljenje bombi, biti suočeni sa zakonom,“ rekla je Rudd.

„Ovo je uobičajeno sredstvo pomoću kog se pristupa onlajn materijalu u kriminalne svrhe i predstavlja preovlađujuće načine gledanja ekstremnih materijala kao što su video sadržaji i veb stranice,“ dodala je sekretarka.

Analizom Ministarstva je pokazano da su od 1. septembra 2016. godine pristalice Daesh-a ili Isis-a objavile gotovo 67 000 tvitova na engleskom jeziku, promovišući onlajn linkove svoje propagande i tako čineći govornike engleskog jezika drugom najvećom publikom ekstremista, posle govornika arapskog jezika.

Predložene izmene će ojačati postojeće krivično delo posedovanja informacija koje mogu biti korisne za teroriste prema članu 58 Zakona o terorizmu iz 2000. godine, tako da se odnosi na materijal koji se više puta gleda ili stream-uje na mreži. Trenutno se odluka odnosi samo na onlajn materijal koji je preuzet i sačuvan na računaru prestupnika ili se čuva na odvojenom uređaju ili štampa u više kopija.

Izvor: The Guardian

Please follow and like us:

Advert

Pin It