Telegram blokira teroristički sadržaj nakon što je Indonezija zapretila zabranom

Šifrovana aplikacija za razmenu poruka Telegram formira tim moderatora koji su upoznati sa indonežanskom kulturom i jezikom, kako bi brže uklonila „teroristički sadržaj“, saopštio je njegov ko-osnivač u nedelju nakon što je Indonezija ograničila pristup aplikaciji i pretila potpunom zabranom.

Image: Tizen Experts

Pavel Durov, koji je sa svojim bratom Nikolajem napravio aplikaciju 2013. godine, rekao je u poruci koju je ostavio svojim pratiocima na Telegramu da nije bio svestan neuspeha da brzo odgovori na zahteve indonežanske vlade da blokira niz kanala uvredljivih sadržaja, koje su razmenjivale chat grupe u aplikaciji, ali da sada ispravlja situaciju.

Ministarstvo Komunikacija i informacionih tehnologija je izjavilo u petak da je pripremalo potpuno zatvaranje Telegrama u Indoneziji, gde ima nekoliko miliona korisnika, ukoliko kompanija ne razvije procedure za blokadu nezakonitih sadržaja. Kao delimičnu meru, tražili su i da internetske kompanije u zemlji sa najnaseljenijom muslimanskom zajednicom na svetu da blokiraju pristup na 11 adresa koje nude veb verziju Telegrama.

Samjuel Pangerapan, generalni direktor informatičke aplikacije u ministarstvu, rekao je da se aplikacija koristi za regrutovanje Indonežanaca u militantne grupe i širenje mržnje i metoda za vršenje napada, uključujući i izradu bombi.

Osumnjičeni militanti uhapšeni su od strane indonežanske policije nedavno i rekli su vlastima da su komunicirali jedni sa drugima reko Telegrama i dobijali naređenja i uputstva za izvršavanje napada putem aplikacije.

Durov je rekao da je Telegram blokirao kanale koje je vlada prijavila.

„Formirali smo posvećeni tim moderatora sa poznavanje indonežanske kulture i jezika kako bismo brže i preciznije procesuirali izveštaje o sadržaju koji si vezani sa teroristima,“ izjavio je Durov.

Mere Indonezije protiv Telegrama dolaze sa naporima zemalja jugoistočne Azije u borbi protiv islamskog radikalizma i terorističkih radnji koje sprovodi ISIS.

Durov je rekao da Telegram blokira hiljade kanala Islamske Države mesečno i da su uvek otvoreni za ideje o tome kako bi bili bolji u tome.

Izvor: CNBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It