Srbija od Twitter-a tražila podatke o 40 korisnika

Vlada Srbije tražila je informacije o 40 korisnika društvene mreže Twitter od januara 2015. godine do juna 2017. pokazuju Izveštaji o transparentnosti ove kompanije.

Od januara do juna 2017. godine Vlada Srbije obratila se kompaniji Twitter 12 puta tražeći informacije o istom broju korisnika ove društene mreže, a za četiri profila Twitter je dao neke od podataka.

Prema podacima Izveštaja o transparentnosti Vlada se prvi put ovoj kompaniji obratila 2015. kada su poslali devet zahteva, dok je tokom 2016. taj broj povećan na 17 zahteva za proveru 19 profila. Sa novih 12 zahteva u prvoj polovini 2017. ukupan broj obraćanja popeo se na 38 zahteva za proveru 40 korisnika.

Prosečno u 24 odsto slučajeva Twitter je Vladi dostavio neke od traženih podataka za dve i po godine.

Pored toga, Srbija je dva puta od Twitter-a tražila da se određeni profili ili sadržaj uklone sa ove društvene mreže – jednom u drugoj polovini 2015, a drugi put u prvoj polovini 2016. godine. kako je navedeno na sajtu ovi zahtevi nisu imali sudski nalog već se kao podnosilac navodi Vladina agencija, policija ili neki drugi organ. Ni na jedan od ova dva zahteva za uklanjanje Twitter nije pozitivno odgovorio.

Zahtevi za uklanjanje se uglavnom odnose na sadržaj koji je zabranjen u određenoj zemlji, kao na primer zahtev suda kako bi se uklonila uvredljiva izjava ili zahtev da se ukloni zabranjeni sadržaj poput nacističkih simbola u Nemačkoj, navodi se u Izveštaju.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja se obraćala ove godine Twitter-u za informacije o korisnicima. Hrvatska i Crna Gora su se 2015. godine obraćale Twitter-u sa po jednim zahtevom, što je učinila i Albanija 2014.

Na adresu Twitter-a ove godine je stiglo 6.448 zahteva za informacije o 11.115 korisničkih profila, a u 60 odsto slučajeva, tužiocima su ustupljeni neki podaci.

Na prvom mestu po broju zahteva trenutno se nalaze Sjedinjene Američke Države koje su imale 2.111 zahteva za informacije o 4.594 naloga. Japan se nalazi na drugom mestu sa 1.384 zahteva, a nakon toga slede Ujedinjeno Kraljevstvo, Turska i Francuska.

Dok je u većini ovih država Twitter dostavio neku od traženih informacija, u slučaju Turske od 554 zahteva za 902 profila nije odgovoreno ni na jedan. Turska se takođe našla na prvom mestu po broju zahteva za uklanjanje sadržaja – 715 prema nalogu suda i 1.995 na osnovu zahteva vladinih agencija ili policije. U 23 procenata zahteva, deo sadržaja Twitter je i uklonio.

Twitter izveštaje o transparentnosti objavljuje dva puta godišnje od 2012. i do danas su dobili zahteve iz 83 zemlje sveta.

Izvor: CINS  

Please follow and like us:

Advert

Pin It