Ruski hakeri navodno ukrali bezbedonosne podatke od Nacionalne Sigurnosne Agencije

Wall Street Journal preneo je 5. oktobra da su ruski hakeri ukrali dokumenta koja detaljno opisuju kako američke agencije štite svoje mreže od sajber napada, kako hakuju strane mreže i koje računarske kodove za to koriste. Izvori su navodno rekli da su ukradene datoteke identifikovane pomoću Kaspersky security softvera koji je jedan od zaposlenih u NSA koristio. Službenik je navodno poverljiva dokumenta preuzeo i sačuvao ih na svom kompjuteru.

Krađa, koja je otkrivena prošlog proleća, dogodila se još 2015. godine, a izvori koji su upoznati sa incidentom rekli su da bi ti podaci mogli da pomognu u informisanju ruskih zvaničnika o načinima kako da zaštite svoje mreže od napada NSA i eventualno kako da probiju američke mreže. NSA nije potvrdila ovu vest, a Kaspersky Lab je rekao za Wall Street Journal da „nikada nije dostavljen nikakav podatak ili dokaz koji potkrepljuje ovaj navodni incident, a kao rezultat toga moramo pretpostaviti da je ovo još jedan primer lažne optužbe.“

Bez obzira na to da li je i sam Kaspersky umešan u ovo, nejasno je kako je njegov antivirusni softver targetirao NSA dokumente. Kaspersky Lab i njegov softver su u poslednjih godinu dana u fokusu istraživanja američke vlade zbog povezivanja navodnih hakerskih napada sa Rusijom tokom predsedničkih izbora u Americi. Senat je u junu dostavio predlog zakona kojim bi se Ministarstvu odbrane zabranilo korišćenje Kaspersky softvera, a Predstavnički dom američkog Komiteta je uzeo u razmatranje i istraživao u kom procentu je agencija koristila proizvode te kompanije. U avgustu su se pojavili izveštaji da FBI aktivno upozorava kompanije da ne koriste Kaspersky softver, a Best Buy je prestao da prodaje Kaspersky proizvode prošlog meseca. Nedavno, američka vlada je otišla korak dalje i zabranila upotrebu softvera u svim saveznim agencijama.

Službenik koji je dokumente ostavio otvorene za hakere se smatra da nije učinio to sa namerom, mada je znao da je uklanjanje materijala protiv politike NSA. Izvori tvrde da je istraga u toku.

Izvor: Engadget

Please follow and like us:

Advert

Pin It