„Podesivi“ smart prozori umanjuju potrošnju energije

Smart prozori koji deluju poput roletni leti, dok propuštaju svetlost zimi. To je ideja reflektivnih prozora Hiteša Kandelvala –  razvijena tokom njegovog doktorskog istraživanja na Univerzitetu za tehnologije u Ajndhovenu, koji su sposobni da odbiju nevidljivo infrared svetlo, ali omogućuju vidljivom svetlu prolaz. Pored toga, prozori se mogu „uključiti i isključiti“. Ova nova tehnologija smanjuje potrošnju energije za hlađenje i grejanje domaćinstava za 12%. Kandelval je 11. maja, na Tehnološkom univerzitetu u Ajndhovenu dobio svoj doktorat za ovu inovaciju na bazi organskih tečnih kristala.

Grejanje, hlađenje i osvetljenje domaćinstava čini polovinu utrošene energije izgrađenog okruženja.

Dnevno svetlo ovde igra važnu ulogu – sa prispelom sunčevom svetlošću tokom leta prouzrokuje visoke temperature unutar objekata, što moze dovesti do značajno češće upotrebe klima uređaja u toplijim zemljama.

Zimi je sunčeva svetlost izvor toplote, te može napraviti uštedu na troškovima za ogrev.

Izvor: Eindhoven University of Technology

Transformacija u tamne i izbledele

Prozori koji reflektuju svetlost postoje već neko vreme, ali glavni nedostatak im je često odbijanje i vidljive svetlosti, te zbog toga postaju tamniji i izbledeli. Uz to, prozori su statični, što znači da će uvek imati efekat rashlađivanja, na primer, čak i kada to nije potrebno, kao što je slučaj u zimskom periodu.

Tako da, domaćinstva koja poseduju ove prozore, zimi će morati da potroše više goriva kako bi održavala umerenu temperaturu.

ON/OFF  prekidač

Smart reflektivni prozori koje je Kandelval razvio mogu odbiti svetlo talasne dužine  od 700 nm do 1400 nm. Ovo svetlo je u infrared rasponu i nevidljivo, ali i dalje sadrži oko 50%  sunčeve svetlosti.

Inovaciju ovih prozora predstavlja takođe i mogućnost uključivanja i isključivanja. Kako bi to učinili, korisnici mogu koristiti ON/OFF prekidač ili iskoristiti automatsku opciju toplotnih senzora.

Reflektivni sloj

Reflektivni sloj prozora sadrži organske tečne kristale, poput onih koji su poznati po tome što se nalaze u smart telefonima i koji mogu selektivno odražavati svetlost određene talasne dužine ukoliko su uređeni na poseban način.

Primenom električnog naboja, ovi molekuli mogu biti „poređani” i reflektovati sunčevu svetlost. Dodavanjem različitih molekula tečnog kristala, Kandelval je uspeo da blokira skoro 100% sunčeve svetlosti između 700 nm i 1400 nm, a prozračnost vidljivog svetla je i dalje bila oko 90% , upoređujući sa prozračnošću dvostrukog zastakljivanja.

Automobili i staklene bašte

Sloj već funkcioniše sa optimalnim efektom između dve staklene ploče. Da bi smanjio troškove, doktorant je takođe razvio prototipe sloja koji se mogu primeniti na postojećim staklenim panelima.

Pored korišćenja u domaćinstvima, smart prozori su takođe pogodni i za redukovanje potrošnje energije u automobilima i staklenicima.

Izvor: Science Daily

Please follow and like us:

Advert

Pin It