Novi talas ransomware napada pogodio Ukrajinu i Rusiju

Novi ransomware napad pod imenom „Bad Rabbit“ pogodio je Rusiju, Ukrajinu i još neke države. Malver je uticao na sisteme tri ruske veb stranice, zatim na sisteme aerodroma u Ukrajini i podzemne železnice u glavnom gradu, u Kijevu.

Šef sajber-policije u Ukrajini potvrdio je novinskoj agenciji Reuters da je u pitanju ransomware napad.

Ovaj ransomware je sličan napadima WannaCry i Petya koji su se dogodili pre nekoliko meseci. Međutim, još nije poznato koliko će ovaj novi malver moći da se širi.

„U nekim kompanijama rad je potpuno paralizovan – serveri i radne stanice su šifrovane,“ izjavio je za novinsku agenciju TASS šef ruske kompanije Group-IB za internet bezbednost, Ilya Sachkov.

Dva sajta koja su pogođena napadom su Interfax i Fontanka.ru.

U međuvremenu, američki zvaničnici su rekli da su „primili više izveštaja o infekcijama „Bad Rabbit“ ransomware-a u mnogim zemljama širom sveta“. Američki kompjuterski tim za hitne operacije je izjavio da „obeshrabruje pojedince i organzacije od plaćanja otkupnine, jer to ne garantuje da će povratiti pristup.“

U prvim izveštajima medija se pominje da su napadnuti ruski sajtovi, poput Fontanka.ru iz Sankt Peterburga, kao i aerodrom u ukrajinskoj Odesi i sistem metroa u Kijevu.

Privatna ruska novinska agencija Interfax je jako pogođena, u toj meri da je 24 sata nakon napada na veb stranici i dalje pisalo „naša usluga je privremeno nedostupna“.

Juče ujutru su targetirane i ruske banke, ali na sreću nisu bile ugrožene. Ruska Centralna banka je saopštila da je zabeležen napad na ruske finansijske institucije, ali nijedna od njih nije bila ugrožena.

Istaknuta ruska IT kompanija za bezbednost Group-IB, izjavila je da je „Bad Rabbit“ ciljao na nekoliko ruskih banaka, ali nije uspeo da prodre u njihove mreže.

„Prema našim podacima, većina žrtava ovih napada se nalazi u Rusiji,“ rekao je Vyacheslav Zakorzhevsky iz kompanije Kaspersky Lab.

„Takođe smo videli slične, ali manje napade u Ukrajini, Turskoj i Nemačkoj“.

„Bad Rabbit” šifrira sadržaj računara i traži otkup – u ovom slučaju 0,05 bitcoin-a ili oko 280 dolara.

Sajber-bezbednosne kompanije, uključujući i ruski Kaspersky, rekle su da prate napad.

Izvor: Reuters

Please follow and like us:

Advert

Pin It