Novi automobili pretrpani tehnologijom koja odvraća pažnju vozačima

Tehnologija koju proizvođači automobila postavljaju na kontrolone table novih vozila mogu dovesti do toga da vozači ne obraćaju dovoljno pažnje tokom vožnje, piše u istraživanju Američke automobilske asocijacije (AAA).

Studija, koja je objavljena u četvrtak, istraživanjem je pokazala kakav uticaj tehnologija ima na sigurnost u saobraćaju od 2013. godine. Istraživanje je vodio profesor David Strayer sa Univerziteta Juta, koji je rekao da je „eksplozija tehnologije“ dovela do ugrožavanja učesnika u saobraćaju.

Proizvođači automobila uključuju sve više opcija u sisteme i time omogućuju vozačima da koriste društvene medije, e-poštu i da šalju poruke. Tehnologija takođe, postaje sve komplikovanija za korišćenje. Nekada su automobili imali mnogo manje opcija, a sada neka vozila imaju i do čak 50 tastera na volanu i instrument tabli koji su višefunkcionalni. Tu se nalaze i ekrani osetljivi na dodir, glasovne komande, beleške, displeji na vetrobranu i retrovizorima i drugo.

„Dodavanjem više slojeva složenosti i informacija koji su dostupni vozačima, proizvođači uopšte ni ne razmišljaju da li je to dobro za njih,“ rekao je Strayer. Ta kompleksnost povećava ukupnu količinu vremena koju vozači provode pokušavajući da koriste sisteme.

Auto-industrija, sa druge strane, kaže da su novi sistemi bolja alternativa za vozače u odnosu na mobilne telefone i navigacione uređaje koji nisu dizajnirani da se koriste tokom vožnje.

Sistemi koji su integrisani u vozilima „su dizajnirani da se koriste u voznom okruženju i zahtevaju pažnju vozača koja se može uporediti sa onom koja se posvećuje podešavanju radio stanice ili prilagođavanju kontrole klime i to se uvek smatralo prihvatljivim ponašanjem tokom vožnje“, rekao je Wade Newton, portparol Saveza proizvođača automobila.

Međutim, Jake Nelson, direktor odseka za zastupanje i istraživanje oblasti bezbednosti u saobraćaju u Američkoj automobilskoj asocijaciji, izjavio je da je tokom jednog testiranja vozača koji su vozili trideset modela iz 2017. godine, svi vozači su skrenuli pogled i sklonili ruke sa volana dok su koristili nove sisteme. Vozači su tokom testiranja koristili glasovne komande, ekrane na dodir i druge tehnologije za pozivanje, slanje poruka, podešavanja radija ili programa navigacije tokom vožnje.

Izvor: CNBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It