Mozilla će obustaviti podršku za Firefox na Windows XP-u i Visti

Mozilla planira da sledeće godine obustavi sva sigurnosna ažuriranja Firefox-a na personalnim računarima koje pokreću operativni sistemi Windows XP ili Windows Vista i tako da zatvori to poglavlje istorije svog pretraživača.

„Objavljujemo da je jun 2018. godine krajnji datum kada će postojati podrška Firefox-a za Windows XP i Vista,“ izjavila je Mozilla u nepotpisanom saopštenju na svom blogu.

Microsoft je Windows XP i Vistu poslao „u penziju“ i to XP u aprilu 2014, a Vistu u aprilu 2017. Kada je obustavljena podrška, operativni sistem zaustavlja primanje sigurnosnih ispravki od Microsoft-a. Međutim, programeri aplikacija nezavisnih proizvođača mogu nastaviti da podržavaju svoje proizvode na penzionisanim verzijama operativnog sistema Windows.

Krajem prošle godine, Mozilla je objavila da će korisnici koji budu upotrebljavali Windows XP ili Vistu biti automatski „prebačeni“ na Extended Support Release (ESR) Firefox-a, koji je namenjen preduzećima i obrazovnim institucijama. ESR se ažurira sa sigurnosnim ispravkama svakih šest nedelja, ali korisnici ne dobijaju nove funkcije niti poboljšanja. Umesto toga, Firefox ESR ostaje „statičan“ otprilike oko godinu dana, nakon čega se izdaje novi ESR.

Mozilla je prebacila Windows XP i Vistu na Firefox ESR verziju 32 u martu.

U junu 2018. godine, Mozilla je označila kao „end-of-life“ podršku koja se odnosila na Firefox ERS 52, za koju je sigurnosna ispravka zakazana za 1. maj 2018. Sledeća ažuriranja zakazana su za jun 2018, što znači da će Firefox na XP-u i Visti na računarima biti zaštićeni od napada od 1. maja do 26. juna.

Nije jasno koliko procenata korisnika Firefox-a pokreće ovaj pretraživač na ova dva stara operativna sistema, ali prema statistici, XP i Vista se sve manje koriste. Prema podacima Net Applications-a, prošlog meseca je Windows XP pokrenut na samo 5,7% računara u svetu, a Vista na 0,4% korisničkih računara.

Mozilla je jedna od poslednjih pretraživača koja ukida podršku za Windows XP i Vistu. Microsoft je prekinuo ažuriranje Internet Explorera na XP-u kada je penzionisao ovaj operativni sistem u 2014. godini, a isto je to uradio i kod Viste pre šest meseci. Google je XP i Vistu sklonio sa liste podrške za Chrome u aprilu 2016. godine.

Izvor: Computer World

Please follow and like us:

Advert

Pin It