Marcus Hutchins se izjasnio da nije kriv za kreiranje i prodaju Kronos malvera

Britanski analitičar sajber-sigurnosti Marcus Hutchins, izjasnio se da nije kriv po optužbama za stvaranje i prodaju malvera dizajniranog da krade podatke korisnika online bankarskih usluga.

Hutchins je postao poznat kao „slučajni heroj“ koji je pomogao da se zaustavi širenje ransomware WannaCry napada, koji je oštetio Nacionalnu zdravstvenu službu Velike Britanije i mnoge druge kompanije širom sveta.

Početkom meseca je Hutchins uhapšen u Las Vegasu nakon Def Con konferencije o hakerskim napadima, zbog njegovog navodnog angažovanja u stvaranju malvera pod nazivom Kronos, trojanca koji je bio dizajniran da prikupi bankarske akreditacije i tako omogući napadačima da ukradu novac sa računa. Prošle nedelje je sa kaucijom pušten na slobodu, ali je okrivljen po šest tačaka optužbi za hakerske napade iz 2014. i 2015. godine – što bi moglo rezultirati 40-godišnjom zatvorskom kaznom.

Hutchins se pojavio na sudu u Milvokiju, u Viskonsinu u ponedeljak. Pušten je na slobodu uz kauciju, a suđenje je zakazano za oktobar. Po uslovima poštanja, Hutchins će morati da nosi GPS lokator i biće mu dozvoljen pristup internetu, tako da može da nastavi da radi.

„Marcus Hutchins je sjajan mladić i heroj,“ rekla je njegova advokatica Marcia Hofmann, govoreći pred sudom. „On će se odbraniti od svih optužbi i kada dođe do svedočenja i verujemo da će biti potpuno oslobođen optužbi.“

Od kada je uhapšen, pripadnici zajednice sajber-bezbednosti su se okupili oko Hutchinsa, koji je poznat kao kvalifikovani istraživač i koji je još od tinejdžerskih dana istraživao softver i vodio tech blog.

Njegov trenutni poslodavac Kryptos Logic iz Los Anđelesa angažovao ga je pre godinu dana, nakon što je bio impresioniran njegovim pristupom u pronalaženju, obrnutom inženjeringu i analizi zlonamernog softvera.

Kada ga je HackerOne nagradio sa 10 000 dolara za njegov doprinos u zaustavljanju WannaCry napada, on je novac poklonio u dobrotvorne svrhe. Hutchinsovi prijatelji su pokrenuli kampanju kako bi podigli novac za plaćanje sudskih taksi.

Izvor: The Guardian

Please follow and like us:

Advert

Pin It