Kaspersky se nada da će pomoću nezavisne revizije povratiti poverenje klijenata

Kaspersky Lab, softverska kompanija iz Moskve, zatražila je od nezavisnih strana da razmotre bezbednost njihovog antivirusnog softvera, za koji je vlada SAD-a rekla da može ugroziti nacionalnu sigurnost, navodeći zabrinutost zbog uticaja Kremlja i hakerskih napada ruskih špijuna.

Kaspersky, kojeg je kompanija Gartner koja se bavi istraživanjem rangirala kao jednog od vodećih svetskih prodavaca antivirusnih softvera za potrošače, izjavio je u saopštenju da će izložiti izvorni kod svog softvera i buduće nadogradnje proizvoda na pregled stručnjacima za računarsku bezbednost i vladinim zvaničnicima.

Takođe, Kaspersky je obećao da će nezavisne strane razmatrati i druge aspekte poslovanja ove kompanije, uključujući i razvoj softvera. Revizije softvera, koji se koristi na oko 400 miliona kompjutera širom sveta, počeće od naredne godine, piše u saopštenju.

„Nemam šta da krijemo,“ izjavio je predsednik i izvršni direktor kompanije, Eugene Kaspersky. „Sa ovim akcijama razbićemo nepoverenje i pokazati našu posvećenost zaštiti ljudi u bilo kojoj zemlji na našoj planeti.“

Kaspersky nije otkrio ko će biti nezavisni recenzenti, ali je naveo da će imati snažne akreditive i kredibilitet koji se tiče bezbednosti softvera i biće u stanju da sprovedu tehničke revizije, preglede izvornih kodova i procene ranjivosti.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa prošlog meseca je zabranila vladinim agencijama da koriste antivirusne proizvode kompanije Kaspersky Lab. Senat Sjedinjenih Američkih Država je podržao zabranu.

Najviši stručnjaci za sajber-bezbednost i dalje su podeljeni oko ovog slučaja. Nije jasno da li je ruska obaveštajna služba otela Kaspersky softver bez njihovog znanja ili je firma ili jedan od zaposlenih saučesnik.

Izraelska obaveštajna služba izjavila je da došla do informacija da su ruski vladini hakeri koristili Kaspersky antivirusni softver kako bi špijunirali Agenciju za nacionalnu bezbednost SAD-a, saopšteno je u izveštajima glavnih američkih medija.

Kaspersky je više puta odbacio te navode, rekavši da nisu pomagali ni Rusiji ni drugim vladama u špijunaži i da je kompanija uhvaćena u geopolitičkim razmiricama između Moskve i Vašingtona zbog prošlogodišnjih navoda da su ruski hakeri uticali na ishod predsedničkih izbora u Americi. Kremlj je takođe negirao navode.

Izvor: Reuters

Please follow and like us:

Advert

Pin It