Google: Microsoft čini Windows 7 ranjivim na hakerske napade

Nije tajna da se Microsoft fokusira na Windows 10 više nego na bilo koju drugu verziju operativnog sistema Windows, ali Google je nedavno kritikovao ovaj pristup, objašnjavajući kako kompanija iz Redmonda zapravo ostavlja druge korisnike, uključujući i one koje koriste Windows 7, ranjive na hakere.

Mateusz Jurczyk, istraživač u Google Project Zero-u, objasnio je da bi Microsoft trebalo da objavi patch-eve za sve podržane verzije operativnog sistema. U suprotnom, postoji šansa da hakeri ispitaju kod ispravki koje Microsoft izdaje za Windows 10. S obzirom na to da najnovije verzije operativnog sistema imaju isti osnovni kod, hakeri mogu da pronađu načine da eksploatišu sisteme koji podržavaju Windows 7.

Stručnjak za bezbednost u kompaniji Google je rekao da ovo stvara lažan osećaj sigurnosti za korisnike starijih sistema i ostavlja njihove računare ranjive na softverske greške koje se mogu otkriti samo kada se otkriju suptilne promene u odgovarajućem kodu u različitim verzijama Windows-a.

Jurczyk je dodao da je uspeo da otkrije ranjivost u operativnom sistemu Windows 7 korišćenjem ovog metoda i rekao je da to isto mogu učiniti čak i nenapredni hakeri.

Sa druge strane, Microsoft kaže da je posvećen zaštiti svih svojih korisnika, ali naglašava da se najveća sigurnost može pružiti samo nakon nadogradnje na Windows 10.

„Windows je posvećen klijentu i istražuje bezbedonosna pitanja i proaktivno ažurira ugrožene uređaje što je pre moguće. Pored toga, mi kontinuirano ulažemo u dubinu bezbednosti i preporučujemo korisnicima da koriste Windows 10 i Microsoft Edge pretraživač kako bi imali najbolju zaštitu,“ rekao je portparol kompanije.

Izvor: Softpedia

Please follow and like us:

Advert

Pin It