Evropska Unija apeluje na društvene mreže da budu proaktivnije u sprečavanju i uklanjanju govora mržnje

Evropska Unija je sastavila spisak smernica koje uključuju povećanu upotrebu automatizacije kako bi se zaustavilo objavljivanje i brže uklonio sadržaj koji u sebi ima govor mržnje.

Internet kompanije će u narednim mesecima pratiti EU, saopštila je komisija.

Komisija, za koju se navodi da bi mogla takođe razmatrati i dalje regulisanje, poziva društvene platforme da bliže sarađuju sa vlastima i da ulažu više u automatizovane alate za označavanje sadržaja koji podstiču mržnju, nasilje i terorizam.

Istraživački projekat Evropske komisije, sproveden prošle godine, utvrdio je da je samo 40% govora mržnje uklonjeno u roku od 24 sata otkad je prijavljen.

„Komisija je odlučila da temeljno reši probleme ilegalnog sadržaja na mreži,“ rekla je Mariya Gabriel, komesarka EU za digitalnu ekonomiju i društvo.

„Situacija nije održiva: u više od 28% slučajeva. Potrebno je više od nedelju dana da online platforme uklone ilegalni sadržaj.“

Sa druge strane, poslanica Evropskog Parlamenta Julia Reda, napisala je u svom blogu da bi „povećana upotreba automatizacije bila „napad na naša osnovna prava“. Navela je devet primera automatskih grešaka u filteru, uključujući i video zapise mačaka koje su bile nepravilno označene na osnovu kršenja autorskih prava i izdavačkih oznaka.

„Ne možemo dozvoliti da automatski fileri budu arbitri u sporovima o sadržaju na internetu,“ rekla je Gabriel.

Izvor: BBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It