Apple-ov događaj godine: novi proizvodi i sećanje na Steve Jobs-a

Konačno je došao i taj dan: dugoočekivani Apple-ov događaj na kom su predstavljeni najnoviji proizvodi kompanije. Dugo se spekulisalo šta će Apple novo predstaviti, kako će izgledati novi iPhone, kako će se zvati, čime će nas sve kompanija iznenaditi. Par dana pre događaja čak su i procurele neke informacije o novom iPhone-u, koje nisu potvrđene. Ali sada, Apple je konačno i zvanično predstavio svoje novine.

iPhone X

iPhone X predstavlja veliki pomak za Apple u pogledu dizajna, ali takođe i u pogledu karakteristika, jer donosi mnoge nove funkcije koje su Apple korisnici tražili u proteklih nekoliko godina. To uključuje bežično punjenje, OLED ekran, a takođe je i mnogo praktičniji za korišćenje. Kako je rekao Tim Cook, izvršni direktor Apple-a, „to je veliki korak napred u odnosu na prvobitni iPhone“.

Što se tiče dizajna, iPhone X ima sličnu staklenu masku kao i iPhone 8, sa nerđajućim, čeličnim okvirom, a takođe je i otporan na prašinu i vodu. Ima 5,8-inčni ekran sa rezolucijom koju je Apple nazvao Super Retina (2,436 x 1,125) sa gustinom piksela od 458 PPI. Podržava HDR i u 3D ekranu će biti ugrađen 3D Touch sa True Tone-om. Koštaće 999 dolara i biće dostupan od 3. novembra.

iPhone 8 i 8 Plus

Apple je predstavio i iPhone 8 i 8 Plus sa boljim ekranima i zvučnicima i ojačanom maskom od čelika. Telefoni će imati bežično punjenje i A11 Bionic procesor, za koji Apple tvrdi da je najsnažniji čip ikada u pametnom telefonu. Telefoni imaju grafički procesor koji je dizajnirao Apple, 3-D touch tehnologiju i nove stereo zvučnike koji su 25 posto glasniji. iPhone 8 će biti dostupan po ceni od 699 dolara, dok će iPhone 8 Plus koštati 799 dolara.

Apple TV

Predstavljen je set-top boks koji podržava oštriju rezoluciju TV emisija i filmova, Apple TV 4K. Narudžbine kreću 15. septembra, a proizvod će biti dostupan od 22. septembra. Apple TV 4K u verziji od 32 GB će koštati 179 dolara, a verzija od 64 GB 199 dolara.

Apple Watch

Novi Apple Watch serije 3 biće dostupan od 22. septembra i imaće ugrađenu mobilnu konekciju. Kako je rekao Cook, Apple Watch je broj jedan u svetu, ispred tradicionalnih satova, sa rastom od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Jedna od najbitnijih karakteristika ovih satova je ta što može da prati otkucaje srca, očitava srčani rad i upozorava na srčanu aritmiju.

Novi sat će omogućiti i streaming miliona pesama i efikasniji je, jer ima dual-core procesor i podržava Siri. Cena će se kretati u zavisnosti od ugrađene mobilne konekcije – sa konekcijom će koštati  399 dolara, a bez 329 dolara i biće dostupan od 22 .septembra.

Takođe, pre događaja se pojavila i konačna verzija iOS-a 11, koji će biti na iPhone i iPad uređajima. Na kraju večeri je otvoren i Steve Jobs Theater, u čast Jobs-a, te je ujedno i obeležena desetogodišnjica prvog iPhone-a.

Izvor: CNBC, Ubergizmo

Please follow and like us:

Advert

Pin It