AOL Instant Messenger će biti ugašen posle 20 godina

Pionirska aplikacija za ćaskanje koja je bukvalno generacije naučila da se dopisuju biće ugašena 15. decembra. AOL Instant Messenger će biti ugašen nakon 20 godina. AIM je dominirala online ćaskanjem, ali nakon što su Facebook i WhatsApp preuzeli primat u četovanju, zajedno sa SMS ćaskanjem, AOL odustaje od borbe bez planirane zamene.

„Znamo da postoji toliko vernih obožavalaca koji su decenijama koristili AIM; i voleli smo da radimo i izgrađujemo prvu aplikaciju za ćaskanje ove vrste od 1997. godine,“ napisao je AOL na stranici AIM-a. „Naš fokus će uvek biti na pružanju inovativnih iskustava koje žele potrošači. Mi smo više uzbuđeni nego ikad da se fokusiramo na izgradnju nove generacije brendova i proizvoda koji menjaju život.“

Korisnici mogu da preuzmu slike koje su poslali do 15. decembra, ali linkovi za preuzimanje aplikacije će biti sklonjeni i, nažalost, neće postojati način da se sačuva ili prikaže lista prijatelja.

U početku je iskustvo ćaskanja bilo ugrađeno u AOL desktop, a AIM je lansiran kao samostalna aplikacija 1997. godine. Njegova Away Messages opcija je bila preteča današnjih tvitova i opcija za objavljivanje statusa. Borio se za prevlast sa takmičarima poput ICK-a i opcija za ćaskanje od Yahoo-a i Microsoft MSN-a. Međutim, pojavile su se tekstualne poruke, a onda i Google GChat i Facebook koji su stekli ogromnu popularnost među korisnicima, a AIM se nikada nije dobro snašao u tome da prebaci svoje usluge na mobilni telefon. To je dovelo do pada AOL-a sa trona i njegova ranija vrednost, procenjena na 224 milijarde dolara je pala na 4,4 milijarde, kada je prodata Verizon-u 2015. godine. Poređenja radi, WhatsApp je iste godine prodat Facebook-u za više 19 milijarde.

Izvor: Tech Crunch

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It