Adobe će ukinuti Flash plug-in do 2020. godine

Adobe Systems je objavio planove da ukine svoj plug-in za Flash Player do kraja 2020. godine.  Ova tehnologija je nekada bila jedna od najčešće korišćenog načina pomoću kog su ljudi gledali video snimke i igrali online igrice. Adobe je objavio da će zaustaviti ažuriranje i distribuciju Flash tehnologije za reprodukciju multimedijalnih sadržaja na internetu.

Flash je takođe i privukao mnogo kritika, zbog mana u svom kodu, pa je postao popularan način za hakovanje i širenja virusa u kompjuterima. U poslednjih par godina, većinu istih funkcionalnosti nudi konkurentna HTML5 tehnologija. Jedna od pogodnosti kompanije  HTML5 jeste to što se može korisiti kako bi multimedijalni sadržaj bio dostupan unutar veb-sajtova bez potrebe korisnika da instaliraju i ažuriraju dodeljeni plug-in.

Adobe sarađuje sa Alphabetom, Apple-om, Facebookom, Microsoftom i Mozillom i pružiće podršku i ažurirati softver dok ne ukine potpuno plug-in.

Flash datira iz devedesetih godina, ali ostali veliki tech igrači ga već godinama kritikuju. Naročito je Apple tvrdio da Flash „narušava korisničko iskustvo na desktopu i mobilnim uređajima“. Plug-in nikada nije podržavao Apple iOS mobilne uređaje.

Potpredsednik odeljka za razvoj proizvoda kompanije Adobe Govind Balakrišnan, rekao je da je kompanija odlučila da ukine Flash, jer su druge tehnologije poput HTML5, „dovoljno sazrele i dovoljno su sposobne da pruže održive alternative Flash Player-u.

Ranije ove godine, Google je najavio da će blokirati Flash u Chrome pretraživaču do oktobra, a Microsoft takođe sprečava da se Flash pojavi u Edge pretraživaču za Windows 10. Kada je Adobe dobavio Flash 2005. godine, tehnologija se koristila na više od 98% personalnih kompjutera. Ali na Chrome-u, stopa korišćenja ovog plug-ina je dramatično opala. Tokom 2014. je bio svakodnevno korišćen od strane od oko 80% korisnika, a trenutna cifra iznosi samo 17%.

Balakrišnan je izjavio da ne očekuje da će gubitak Flasha uticati na profite kompanije Adobe i da misli da će različite mogućnosti biti otvorene za kompaniju nakon ukidanja plug-ina.

Please follow and like us:

Advert

Pin It