Večerašnje pomračenje Meseca donosi najmračniju noć u poslednjih 500 godina

Zahvaljujući pomračenju Meseca tokom najduže noći u godini, sinoć su bili u prilici da dožive najdužu i najmračniju noć u poslednjih 500 godina.

Zimski solsticij, odnosno Suncostaj, je vreme kada počinje zima. Nakon kulminacije tame i nekoliko dana suncostaja, počinje uspon prema svetlosti, odnosno odmah nakon zimskog solsticija svaka noć je nešto kraća od prethodne, a svaki dan je malo duži.

Photo Getty Images

Photo Getty Images

Zemljina senka počeće večeras da zaklanja Mesec, a tokom potpunog pomračenja, Zemlja će se nalaziti direktno između Sunca i Meseca. Tokom ovog svojevrsnog poravnanja, Mesec bi trebalo da poprimi crveno-narandžastu boju, koja bi trebalo da traje nešto više od sat vremena, odnosno 72 minuta.

Stanovnici Evrope i Afrike biće u prilici da vide samo jedan deo procesa pomračenja Meseca, pošto će ga prekinuti izlazak Sunca. Tačnije, za stanovnike na ova dva kontinenta, ovaj fenomen biće vidljiv pred samo svitanje od 7 časova i 32 minuta i trebalo bi da traje 72 minuta, do izlaska Sunca.

Obdanica će 21. decembra trajati samo sedam sati, 49 minuta i 41 sekund, gotovo devet sati kraće od najdužeg dana u godini., da bi već od sutra počeo postepeno da se produžava.

Please follow and like us:

Advert

Pin It