Rusija obeležava godišnjicu leta Jurija Gagarina

Ruska svemirska agencija „Roskosmos, u čast 55. godišnjice slanja prvog čoveka u svemir, proglasila je 2016. godinom Jurija Gagarina.

Sovjetski astronaut Jurij Gagarin je 12. aprila 1961. godine postao prvi čovek koji je otputovao u kosmos u svemirskoj letelici „Vostok 1″. Time je era kosmonautike otvorena. Povodom jubileja, širom Rusije biće organizovane brojne manifestacije, izložbe o osvajanju svemira i festivali, prenosi Sputnjik.

Roskosmos je saopštio da namerava da pomogne vlastima Saratovske oblasti da izgrade memorijalni kompleks na mestu gde se Gagarin prvi put prizemljio.  “To je veoma važna inicijativa, to je sećanje na veliki događaj, koji se dogodio pre 55 godina na Saratovskoj zemlji,”, rekao je šef „Roskosmos-a, Igor Komarov.

Gagarin jubilej NASA

Sam Gagarin je smatrao simboličnim sletanje blizu Saratova, gde je pohađao tehničku školu i gde je u lokalnom aero-klubu naučio da leti na avionu “Jak-18”.  “Moj povratak iz svemira dogodio se bašš na tim mestima na kojima sam prvi put u životu leteo avionom”, govorio je Gagarin.

Sovjetski pilot i kosmonaut Jurij Gagarin u svemirskoj kapsuli „Vostok 1″ poleteo je sa kosmodroma u Bajkonuru. Gagarin je obleteo jedan krug oko zemlje za sat i 48 minuta. Kretao se brzinom od 27.500 kilometara na sat i dosegao je visinu od 327 kilometara. Prilikom sletanja, Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se prizemljio. Kada je poleteo u svemir imao je čin majora, a kada je sleteo na zemlju bio je pukovnik. Zbog podviga, 27-godišnji Gagarin je odlikovan i ordenom Sovjetskog Saveza.

Izvor: Sputniknews.com via

Please follow and like us:

Advert

Pin It