Oblak mase dva miliona Sunca juri prema našoj galaksiji

Oblak veličine dva miliona Sunca kreće se brzinom od 310 kilometara u sekundi prema Mlečnom putu, što će dovesti do sudara sa našom galaksijom u narednih 30 miliona godina.

Radi se o oblaku koji su istraživači nazvali Smith, a NASA je nedavno objavila i video u kome može videti simulacija puta ovog oblaka ka Mlečnom putu, galaksiji u kojoj se nalazi i Zemlja.

Oblak Smith je otkriven još 1963. godine, ali su tek 2000. godine astronomi zaključili da on ne kruži, već se kreće direktno prema našoj galaksiji. Najveća misterija vezana za ovaj oblak jeste njegovo poreklo, kojim se bave mnoga naučna istraživanja tokom proteklih nekoliko godina.

Mlečni put - foto NASA

Mlečni put – foto NASA

Prema rezultatima studije koja je objavljena tokom ove godine, postoje dve opcije. “Prva navodi da je oblak Smith zapravo nastao upravo u Mlečnom putu kao nusproizvod eksplozija supernova, a druga opcija je da se radi o oblaku koji je naša galaksija uhvatila u svoje gravitaciono polje”, kaže astronom Andrew Fox, jedan od glavnih istraživača tima koji se već nekoliko godina bave oblakom Smith.

Istraživački tim Andrewa Foxa je za svoja istraživanja koristio teleskop Hubble kako bi mogli precizno da analiziraju svetlost koju apsorbuje oblak Smith. Zahvaljujući toj tehnici, naučnici su uspeli da ustanove najzastupljenije hemijske elemente u oblaku.

Prema rezultatima istraživanja, količina sumpora jednaka je količini istog elementa u drugim oblacima u našoj galaksiji, što ukazuje na to da je poreklo oblaka Smith zaista u galaksiji Mlečni put, i izvesno je da će uskoro biti prihvaćena prva hipoteza.

Oblak je najverovatnije izbačen iz galaksije, pa je sada u toku njegov povratak u matičnu galaksiju. Čitav proces povratka oblaka Smith u njegovu matičnu galaksiju je toliko jak i vrši toliki uticaj na njega, da je skoro sasvim sigurno da će se prilikom njegovog kontakta sa matičnom galaksijom on komprimovati, što će dovesti do stvaranja novih zvezda u telu Mlečnog puta.

Please follow and like us:

Advert

Pin It