Nokia 3310 se vraća ove godine u novom ruhu

Mobilni telefon Nokia 3310 predstavljena je pre 17 godina i spada u najprodavanije telefone svih vremena (126 miliona komada). Na dobrom je glasu kao neuništiv uređaj sa dugotrajnom baterijom, pa je vest da će uskoro ponovo pojaviti na tržištu obradovala oni koji se sa nostalgijom sećaju vremena kada je sve bilo trajnije i jednostavnije.

Uređaj koji predstavlja omaž legendarnom telefonu trebalo bi da bude predstavljen na Kongresu mobilne telefonije u Barseloni krajem meseca, uz još nekoliko novih modela koji pod ovim imenom sada dolaze iz finske kompanije HDM global.

Detalja o samom uređaju nema. Pretpostavlja se da neće biti tek kopija starog i da će proizvođač ubaciti makar prednju kameru za ljubitelje selfija. Neki mediji navode da će koštati 59 evra.

Nokia 3310

Pitanje je šta može da očekuje ovakav telefon danas kada se proizvođači na tržištu smartfona utrkuju naprednim funkcijama. Deo čari stare dobre „cigle” svakako je jednostavnost upotrebe, i to bi mogao da bude adut za privlačenje korisnika koji žele samo telefon, a ne komplikovani džepni računar sa ekranom osetljivim na dodir. Tu je na prvom mestu starija populacija i svi kojima su dovoljne samo osnovne funkcije kao što su telefoniranje i slanje sms poruka.

Na ekranu minimalističkog dizajna lako je bilo uočiti stanje baterije i jačinu signala, a pritiskom dugmića jednostavno se dolazilo do osnovnih funkcija. Pošto nije bilo mnogo sadržaja, nije bilo ni potrebe da se pamte komplikovani načini kako doći do željene funkcije.

Telefon je za razliku od modernih smartfona lako stajao u džep, bez rizika da se u njemu iskrivi. U odnosu na današnje uređaje, baterija je takođe superiorna: 260 sati ako se ne koristi i skoro pet sati razgovora.

Tu je i popularna igra Zmija 2, jednostavna, ali zarazna isto koliko i današnje grafički složene aplikacije.

Na vest da se legendarni telefon ponovo vraća u prodaju pojedini korisnici pohvalili su se u komentarima na internetu da ih taj model besprekorno služi 17 godina. Neki su priznali da upotrebom „običnog telefona drže pod kontrolom vreme provedeno na internetu

Finska kompanija mogla bi dobro da unovči nostalgiju korisnika i da pomoću starinskog telefona skrene pažnju i na nove modele smartfona koji pod slavnim imenom ulaze u trku sa žestokom konkurencijom. Pored Samsunga i Applea i dalje lidera na tržištu, sve je jača konkurencija manjih, još uvek malo poznatih kineskih proizvođača koji uzimaju sve veći deo tržišnog kolača.

Prema navodima tehnoloških portala, koje HDM globa još nije zvanično potvrdio, u Barseloni će od 27. februara do 2. marta biti predstavljena i tri smartfona.

Kompanija koju su osnovali bivši stručnjaci kompanije Nokia, od decembra ima pravo da koristi brend koji je jedno vreme bio u vlasništvu Microsofta.

Via

Please follow and like us:

Advert

Pin It