NASA objavila: 1.284 novih planeta, 550 liči na Zemlju, na 9 možda ima i života

Van našeg solarnog sistema postoji još 1.284 planeta, od kojih bi skoro 550 mogle da liče na Zemlju, objavila je danas Američka svemirska agencija (NASA) saopštavajući otkrića svog svemirskog teleskopa Kepler, što je bilo najavljeno početkom ove nedelje, o čemu smo već pisali na našem portalu.

“Ovime je broj potvrđenih Kepler-ovih planeta gotovo dvostruko veći”, izjavila je Elen Stofan iz NASA-e i dodala kako im to daje novu nadu da će blizu zvezde slične Suncu pronaći drugu Zemlju. Teleskop Kepler planete otkriva tako što proučava male promene u svetlosti koje se dogode kad ispred dalekih zvezda prođe planeta – baš kao što je to bilo u prošlog ponedeljka, kad smo posmatrali tranzit Merkura.

Kepler teleskop u svemiru

Među ovim ogromnim brojem planeta njih gotovo 550 bi mogle biti stenovite poput Zemlje, dok stotinu planeta veličinom i odgovara našem Zemlji. Ali, ono što je još zanimljivije je da ih je devet unutar zone u kojoj je moguć život – odnosno temperature bi mogle biti takve da voda ostane u tekućem stanju. Tako je sada broj takvih poznatih planeta skočio ukupno na 21.

“Zahvaljujući teleskopu Kepler i istraživačkoj nauci, sada znamo da u svemiru verovatno ima više planeta od zvezda”, rekao je Pol Herc iz NASA-e i dodao da je ovo saznanje od krucijalnog značaja za buduće misije koje su potrebne da bi otkrili jesmo li sami u svemiru.

Earth 4K

Svemirska opservatorija Kepler, koja je lansirana 2009. godine skenira 150.000 zvezda tragajući za znakovima tela u orbiti, naročito onih koji bi mogli da podrže život.

“Od skoro 5.000 potencijalnih planeta pronadjenih do danas, sada je provereno više od 3.200 a 2.325 njih je otriveno pomoću Kepler-a”, navela je NASA u saopštenju.

Izvor i foto: NASA, Tanjug, Agencije

Please follow and like us:

Advert

Pin It