Napredak u noćnoj fotografiji na domak ruke

Pametni telefoni današnjice, praktično nezavisno od cenovne kategorije, vrhunske snimke mogu napraviti tek u izvrsnim svetlosnim uslovima. Bilo kakav zalazak u noćne uslove po pravilu znači i loše fotografije – pune šuma, bez detalja i lažiranih boja. Stvari bi se uskoro mogle promeniti, ako se pita Google.

Kako bi mobilni uređaji oteli još veći komad kolača klasičnim fotoaparatima, snimanje u lošim uslovima osvjetljenja moglo bi biti ključna stavka. Googleov inženjer Florian Kainz napisao je poseban komad softvera za Android, koji omogućuje snimanje neverovatno čistih noćnih slika najobičnijim pametnim telefonom.

To je bilo moguće izvesti zahvaljujući pametnom korištenju tzv. burst režima snimanja. Telefon snimi gomilu fotografija (do 64 komada) u malom vremenskom razmaku te je na temelju svog snimljenog materijala analizom šuma isti moguće i ukloniti.

Možda rezultat nije savršen koliko bi se to moglo izvesti kakvim DSLR-om uz stativ i ručnu obradu, no itekako je bitan pomak prema napred u mobilnom svetu.

Nexus 6P ili Pixel korištenjem Kainzovog eksperimentalnog appa mogu snimiti fotografije koje su pravilno eksponirane, tačnih boja, velikog nivoa detalja i bez šuma. Da stvar bude bolja, pored analize šuma na fotografiji, softver koji je napisao ovaj Googleovac omogućuje i kompenzaciju za blago kretanje pa je moguće snimati i noćno nebo tj. zvezde.

Postoji i kvaka, barem za sada. Dok je Google prikazao kako je stvar moguće izvesti, trenutno je potrebno mnogo dodatne obrade na računaru, a slike u smislu jasnoće nisu uporedive s onim što je moguće dobiti DSLR aparatom.

Florian Kainz ipak napominje kako je moguće svu obradu napraviti automatski na mobilnm telefonu, kada bi se napisao potpun app. Nekako ne treba sumnjati kako će ova funkcija uskoro ugledati svetlo dana u trgovini aplikacijama.

Please follow and like us:

Advert

Pin It