Najsigurniji telefon na svetu nema Android

Kompanija TRI (Turing Robotic Industries) ovih dana je poslala mejl svima koji su rezervisali najsigurniji pametni telefon na svetu – Turing Phone. U mejlu se navodi da je kompanija odustala od operativnog sistema Android Lollipop, pošto “najsigurniji telefon na svetu” zaslužuje bolji operativni sistem. Tako će Turing Phone pokretati Sailfish OS, operativni sistem zasnovan na Linuxu, odnosno preradjenoj verziji Linux MeeGo OS koji je nastao u partnerstvu Intela i Nokije, a koji je kasnije kompanija Jolla prilagodila za svoj Jolla tablet.

Iz kompanije ističu da su prilikom mnogobrojnih testiranja uvideli da Sailfish OS perfektno radi na Turing Phone-u, pa su zato odlučili da izvrše i konačna testiranja ovog operativnog sistema. Za sada rezultati govore da je Sailfish neverovatno brz na ovom telefonu čije srce kuca u Snapdragon 801 čipestu koji je optimizovan baš za Sailfish OS.

Turing phone

Turing Phone je napravljen od izuzetno čvrste legure tečnog metala pod nazivom liquidmorphium, a pored otpornog kućišta poseduje i neprobojan sistem šifrovanja podataka i enkripciju telefonske veze, kao i end-to-end sistem provere identiteta. Sve navedeno onemogućava bilo kakve maliciozne upade u telefon, što ga čini najsigurnijim telefonom na svetu, što ne bi bio slučaj da je ostao na Android platformi.

Turing Robotic Industries najavljuju i prvu Turing Developers (TDC) konferenciju koja je planirana za drugi kvartal 2016. godine.

turing phone

Please follow and like us:

Advert

Pin It