MWC Barselona 2016 – mobilni telefon sa termalnom kamerom

Na ovogodišnjem MWC-u u Barseloni svetskoj javnosti su tradicionalno predstavljeni mnogi mobilni telefoni, gedžeti i tehnološke inovacije is sfere IT-a i komunikacija.  Kolege iz portala mobil.hr su čak isprobale i novi mobilni telefon koji je opremljen termalnom kamerom. Prenosimo vam njihove utiske…

“U Barceloni smo na MWC-u  isprobali Cat S60, prvi mobilni telefon sa ugrađenom termalnom kamerom, s kojim možete meriti temperaturu, istraživati okolinu, a kamera razlikuje ljude i životinje. Cat S60 dolazi od poznatog proizvođača Caterpillar čija su specijalnost mobiteli izdržljivi u mnogim uslovima i otporni na vodu, ulje, prašinu, a ni pad sa visine ih neće poslati u večna lovišta.

cat s60

Cat S60 “iz ruke”

Ispred mobilnog telefona smo postavili šolju vruće kafe i čašu hladne vode. Usmerili smo zadnju 13-megapikselnu kameru prema kafi i vodi, a na 4,7-inčnom HD ekranu (koji automatski podržava rad s mokrim prstima i u rukavicama) pojavila se termalna slika kakvu obično viđamo u filmovima sa specijalcima i akcijskim junacima. Usmeravanjem kamere, na ekranu se pojavljuje informacija o temperaturi kafe, kao i vode, a od proizvođača saznajemo da je temperaturno odstupanje oko 2 stepena Celzijusa, tako da se ova metoda ipak ne može uspešno primenjivati na merenje telesne temperature, ali zato primenu ima u industriji, ili kada recimo tražite izgubljenu mačku u grmlju. Udaljenost na kojoj kamera radi se kreće i do nekoliko desetina metara.

cat termalna kamera

Telefon robusnog dizajna može završiti i u vodi na dubini do 5 metara u trajanju do jedan sat, a pod vodom se mogu snimati fotografije i video zapisi. Bateriji je kapacitet 3800 mAh, zvučnik nudi glasan zvuk (više od 105 dB). Telefon pokreće Snapdragon čipset s osam jezgara,  uz radnu memoriju od 3 GB i kapacitet od 32 GB, dok je operativni sistem Android Marshmallow.

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It