Moon Express će biti prva privatna kompanija koja leti na Mesec

Američka federalna administracija za letove danas je i zvanično potvrdila izdavanje dozvole privatnoj kompaniji Moon Express, kojom je kompaniji dozvoljeno da put Meseca pošalje svoju robotizovanu letelicu, čija će primarna misija biti prikupljanje uzorkaka tla sa površine ove planete.

Moon express logo 1

 

Privatna kompanija za svemirske letove Moon Express planira da u svoju prvu misiju ka Mesecu uloži preko 10 miliona dolara. Investicija bi trebalo da se isplati uz izvesnu zaradu, ukoliko kompaniji pođe za rukom da proda uzorke tla sa Meseca, zajedno sa ostalim rudnim resursima među kojima su najvrednije platina i mesečeva prašina. Stručnjaci su jednoglasni u konstataciji da je izdavanje dozvole za svemirske misije jednoj privatnoj kompaniji velika prekretnica u svemirskim istraživanjima, i da je vrlo izvesno da će Moon Express i slične kompanije doneti mnoga unapređenja.

Moon Express - ilustracija

Moon Express – ilustracija

Generalni direktor kompanije Moon Express, Bob Richard je povodom izdavanja dozvole kratko prokomentarisao: “Zašto da puzimo, ako možemo da letimo” i dodao da će prva svemirska letelica ka Mesecu poleteti krajem 2017. godine, najverovatnije sa Novog Zelanda.

moon-express-lander

Za sada je poznato da će svemirska kapsula kompanije Moon Express na Mesec povesti i pet putnika, među kojima će se naći i jedan civil, koji na Mesec nosi pepeo svojih preminulih roditelja. Njegova misija je da uz njihovu omiljenu pesmu “Fly me to the Moon” ispuni poslednju želju roditelja i raspe njihov pepeo na Mesecu.

Please follow and like us:

Advert

Pin It