Microsoft se rešava lozinki uz pomoć svoje mobilne aplikacije Authenticator

Microsoft je predstavio update Authenticator aplikacije u iOS i Android operativne sisteme, koja omogućava spajanje na Microsoftove korisničke račune bez potrebe korištenja lozinke. Sve što je dovoljno jeste kliknuti „dopusti“ (eng., approve) kad se pojavi na ekranui ulazak u recimo Outlook izvešćete nekoliko sekundi brže nego što biste da koristite lozinku.

Takođe, od velike je pomoći onima koji imaju problema upamtiti lozinku, ili se ne sećaju stare. Jer, Authenticator se veže uz vaš mobilni uređaj pa samim time zapravo potvrđujete da je račun koji želite koristiti vaš, a ne nečiji drugi. Osim ako se ne želite ulogovati putem browsera.

Ukoliko to činite, onda će se na ekranu pojaviti dvocifreni broj i morate ga potvrditi. Naime, Authenticator aplikacija kombinuje sa tri dvocifrena broja koja su potrebna za identifikaciju.

Microsoft naglašava da je ovaj način mnogo sigurniji za korisnike jer hakeri više ne mogu “provaliti” na uređaj, osim ako ga nemaju fizički u ruci. Naravno, to je daleko bolje nego svi tradicionalni oblici zaštite, od kojih je najčešći upravo korištenje lozinke.

Ujedno, ovo je još jedan korak prema potpunom odbacivanju lozinki iz korištenja. Mobilni uređaji već naveliko koriste otiske prstiju ili skeniraju oka, neki čak i lice. Istovremeno, lozinke padaju u drugi plan, samo su ostavljene kao dodatna mogućnost, odnosno, zaštita.

Ako ipak već svejedno volite lozinke uprkos svim tehnološkim novitetima koji mogu poslužiti kao alternativa, onda nemojte koristiti ništa lično, ništa što se povezuje sa nama ili nam znači. Dakle, ime roditelja, dece, devojke, dečka, supruge ili supruga zaista nije poželjno postaviti kao reč koja označava ulazna vrata u vaš privatni svet. Najbolje je koristiti nepovezane brojeve i slova.

Please follow and like us:

Advert

Pin It