Kineski astronauti uspešno završili svoju najdužu misiju

Kineska svemirska letelica Shenzhou 11 se nakon 33 dana provedenih u svemiru, uspešno prizemljila kasno sinoć na teritoriji Mongolije.

Ova, do sada najduža misija kineske svemirske agencije sa ljudskom posadom, započeta je još polovinom oktobra, o čemu smo već pisali na našem portalu. Astronauti Jing Haipeng i Chen Dong proveli su u svemiru puna 33 dana, obavljajući planirane eksperimente. Tako je ova misija i zvanično najduža svemirska misija do sada koju je Kina sprovela samostalno u okviru nacionalnog svemirskog programa.

Odmah nakon sletanja, zemaljske ekipe kineske svemirske agencije su veoma brzo helikopterom transportovale astronaute Jing Haipenga i Chen Donga na lekarske preglede, koji su deo standardne procedure nakon prizemljenja. Kako navode zvaničnici nacionalnog svemirskog programa Narodne Repubike Kine, astronauti su odličnog zdravstvenog stanja i čitava misija je protekla po planu.

shenzhou-11-crew

Šef ove svemirske misije, Zhang Youxia je u izjavi za medije potvrdio da je misija i zvanično protekla odlično i da su ispunjeni svi planovi i očekivanja.

Tokom svog boravka u svemiru u trajanju od 33 dana, astronauti Jing Haipeng i Chen Dong su između ostalih istraživanja, na svemirskoj stanici Tiangong 2 vršili i eksperimente moždane aktivnosti, a uspeli su da odgaje i svilene bube i zelenu salatu u svemirskim uslovima.

Na svemirskoj stanici Tiangong 2, na kojoj je boravila kineska ljudska misija, već se uzgaja pirinač i jedna vrsta cveća.

Narodna Republika Kina u svemirski program ulaže 2,2 milijarde dolara godišnje, a do 2020. godine planira da napravi i sopstvenu svemirsku stanicu, a sve kako bi dostigla američke i evropske svemirske programe.

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It