Južna Koreja uspešno testirala prvu 5G mrežu na planeti

Dok se širom Evrope i dalje sa oduševljenjem konektujemo na 4G mrežu, uživajući u brzini protoka podataka, Južna Koreja je, kao i obično, otišla korak dalje.

Svi smo svesni činjenice da bi današnji svet bio potpuno drugačiji bez interneta. Naravno kao i svaka dobra stvar koja se nemilice troši, i internet svakodnevno doživljava svoju transformaciju, kako bi mogao da podmiri potrebe svetske populacije. Prenos podataka je sve brži, pa nam tako internet danas nudi više nego ikada, ali tome nije kraj, jer Južna Koreja, kao i do sada, ide korak dalje u inovacijama. O čemu se zapravo radi, pročitajte u nastavku teksta.

internet world credit atelier resau

Naime, dok se naučnici i istraživači širom sveta svim snagama trude da razviju super brze mreže u okviru postojećih tehnoloških rešenja, pojedine države su već uveliko krenule u ofanzivu. Kao što smo i navikli do sada, kada su tehnološke inovacije u pitanju, Južna Koreja i dalje ostaje na čelu tehnološki razvijenih zemalja, što je potvrđeno i ovih dana. Tačnije, u Južnoj Koreji je po prvi put u istoriji, u realnim uslovima, testirana super moderna i neverovatno brza mreža 5G.

5G illustration

Probni rad su omogućile kompanije Samsung i Telekom Korea, koje su u gradiću Suwon, pustile u rad 5G signal u spektru od 28 GHz, u kome je omogućena kompletna sinhronizacija konekcija, dodela IP adresa i sigurnost svih protokola. Kompletno testiranje je prošlo odlično, čak i bolje od očekivanog, tako da je prvi korak ka funckionanoj 5G  mreži načinjen.

Međutim, uprkos odličnim rezultatima testiranja, do komercijalizacije 5G mreže treba još puno toga da se uradi. Uprkos enormno visokim troškovima uspostavljanja ovakve mreže, koji su neophodni za razvoj infrastrukture potrebne ovakvoj mreži, Južna Koreja planira da na svojoj teritoriji pusti 5G signal tokom 2018. godine. To bi praktično značilo da i stanovnici ostatka sveta mogu da očekuju 5G mrežu par godina nakon što Koreja aktivira svoje kapacitete.

Da li će prvi 5G signal u Evropi biti pušten u Belgiji, još nije moguće potvrditi, ali ono što treba napomenuti je strateški ugovor koji su potpisale kompanije Huawei i belgijski operater Proximus. U ovom ugovoru stoji razvoj niza projekata koji se tiču cloud tehnologije, data centara, kao i uvođenje novih usluga koje korisnici željno očekuju. Moguće je da će se 5G mreža naći baš u tom delu ugovora, vreme će pokazati.

Please follow and like us:

Advert

Pin It