Gamescom postaje evropski E3

Jedan od najvećih gejmerskih sajmova u Evropi već danas važi za jedno od najvećih okupljališta za ljubitelje digitalne zabave, nastavivši sa svojim rapidnim razvojem i ove godine.

Poznati sajam u Kelnu u Nemačkoj u 2017. za svoje posetioce priprema jako mnogo zanimljivosti. Iako je samo deo sajma zapravo otvoren za javnost, čitav event služi kako bi povezao developere s izdavačima i fanove s developerima. Sličan modus operandi Gamescom sprema i za 2017., tačnije za 22. avgust kada će tokom četiri dana slaviti gejming i nove tehnologije u brzorastućem svetu zabave.

Na ovogodišnjem Gamescomu će, prema rečima organizatora,učestvovati predstavnici čak 38 zemalja, donevši svoje radove koji bi, uz malo sreće, mogli doživeti globalnu slavu. Organizatori se, takođe hvale, ako je suditi po IGN-u, da je već 70 posto mesta na sajmu popunjeno. Ovo su dosta velike reči uzmemo li u obzir da sajam počinje za više od tri mjeseca.

Tim rečeno, valja spomenuti da nemački sajam videogejminga već godinama beleži stabilni porast. Tako ove godine Gamescom beležim porast od 12 posto izlagača. Kao i kod svih sajmova videoigara, očekuje se haotična logistika  što je donekle očekivano. Što se izlagača tiče, najpoznatiji su Astragon Entertainment, Bandai Namco, Bigpoint, CD Projekt, Deep Silver (Koch Media), EA, GREY BOX, Kalypso Media, Konami, Microsoft, Ubisoft, Square Enix, Wargaming i Warner Bros. Naravno, tu će biti i standardna plejada turnira u videoigrama, štandova za hardware i developerskih eksponata.

Uz sve ovo lako je zaključiti kako se ovaj sajam videigara polako pretvara u E3 koji, uglavnom zbog udaljenosti, puno manje zaokuplja pažnju posetilaca iz Evropske Unije, kao i onih iz Rusije i Kine. Ovo mu daje svojevrsnu taktičku prednost nad gigantom iz Los Angelesa, što znači da bi uskoro, uz trenutni rast E3-ja, mogao dosegnuti tamošnje standarde. Takođe, valja naglasiti da je E3 sajam koji je stvoren za novinare, developere i distributere i producente, dok je Gamescom za znatiželjnike iz javnosti otvoren tri od četiri dana.

Ako nemate prevelikih motiva kupovati aviokartu za Nemačku, mogli biste ove kasne jeseni baciti pogled prema Zagrebu gde će se još jednom organizovati masivni regionalni sajam videoigara Reboot Develop.

Please follow and like us:

Advert

Pin It