Galaxy Note 8 vs. iPhone X: Samsung i Apple u trci za lidera u proizvodnji smart telefona

iPhone X će se u novembru pojaviti na tržištu i takmičiće se sa nekoliko drugih telefona top klase.

Jedan od njih je Galaxy Note 8, koji je već dostupan u prodaji i u Srbiji. Ovo je drugačiji uređaj i to na mnogim nivoima. Ima Android, tako da ne postoji mogućnost pristupa ekosistemu kompanije Apple. I mnogo je veći od iPhone X-a.

Biometrija

Kada je u pitanju biometrija, Galaxy Note 8 izgleda kao da ima sve. Postoji čitač otiska prsta, Iris skener i detekcija lica, koji se mogu koristiti za otključavanje uređaja. Detekcija lica je zgodna, ali opasna opcija, jer se može prevariti fotografijom.

iPhone X nudi 3D skener lica nazvan Face ID. Čitač otiska prstiju (Touch ID) je uklonjen i nema Iris skener. Ali Apple insistira na tome da je Face ID mnogo bezbedniji od Touch ID-a i tako daje prednost svojoj 3D face tehnologiji u odnosu na Note 8.

Otpornost na vodu i prašinu

Oba telefona su otporna na vodu i prašinu i sa ovim su potrošači u dobroj poziciji, a kada bude što više proizvođača telefona nudila ovo, to će biti bolje.

Headphone priključak

Nažalost, iPhone X nema priključak za slušalice, što znači da se Apple drži promena koje je napravio prošle godine sa iPhone 7. Samsung Galaxy Note 8 i dalje nudi jedan u slučaju da korisnik želi da koristi slušalice.

Plaćanje

Galaxy Note 8 se može koristiti za plaćanje skoro svuda, zahvaljujući tehnologiji koju je Samsung preuzeo kada je kupio LoopPay. To znači da korisnici mogu plaćati sa bilo kojim čitačima kreditnih kartica. Apple Pay postaje sve rasprostranjeniji, ali se ipak ne prihvata na toliko mesta kao Samsung Pay.

Kamera

iPhone X kamera izgleda odlično, sa novim nadogradnjama i fokusom koji „zamagljuje“ pozadinu fotografije. Samsung takođe poseduje tu mogućost, ali nije toliko napredna kao Apple-ova.

Ipak, iz godine u godinu Apple i Samsung obično nude neke od najboljih kamera za pametne telefone na tržištu. Međutim, iPhone X poseduje i novu, prednju kameru koja može snimati fantastične fotografije portreta, što Galaxy Note 8 ne nudi.

Bežično punjenje

Apple je konačno dodao bežično punjenje iPhone-u ove godine. Koristi tehnologiju koja se zove „Qi“. Nažalost, bežično punjenje je obično prilično sporo, zbog čega je Samsung poslednjih nekoliko godina proveo u unapređivanju sopstvene tehnologije ove vrste. Moguće je da će Apple usvojiti nešto slično i ubrzati punjenje telefona sa svojim novim punjačem koji će se pojaviti 2018. godine.

Veličina ekrana

iPhone X ima veliki 5,8-inčni ekran, ali Galaxy Note 8 ima još veći 6,3-inčni ekran. Oba koriste OLED tehnologiju, a Samsungov ekran je zakrivljen na ivicama i tako pruža više impresivnih efekata. OLED ekrani su efikasniji zbog baterrija i svetliji su i imaju živopisnije boje od LCD ekrana, koje Apple koristi na iPhone 8 i koje koristi se na svim ranijim iPhone uređajima.

Olovka

iPhone X nema nikakvu vrste olovke, a čini se da Apple-ovi potrošači ni nemaju potrebu za tim. Samsung Note linija uključuje S Pen, kojom korisnici zapisuju beleške i skiciraju.

S obzirom na to da je iPhone X tek izašao, čeka se još na reakciju korisnika i njihova iskustva. Treba imati na umu da se Android i iOS dosta razlikuju, ali u svakom slučaju, dobra vest je da oba telefona izgledaju kao sjajan izbor.

Izvor: CNBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It