Čizme izrađene u nanotehnologiji čuvaju toplotu i na minus 70 stepeni Celzijusa

Naučnici iz Novosibirska patentirali su čizme “Pioneer of Arctic Travel”, koje su otporne na smrzavanje i mogu da zadrže toplotu na temperaturama i do minus 70 stepeni Celzijusovih.

Ruski naučnici koristili su nanotehnologiju, koja je omogućila stvaranje “termo efekta” za stopala.

Inovativna obuća je već prošla testiranja u ruskoj ledenoj bazi Barneo na Arktiku. Nanočizme biće dostupne i običnim građanima koji se bave sportom i turizmom.

Fabrika koja proizvodi ove čizme dala je sebi zadatak 2013. godine da razvije inovativne materijala za proizvodnju obuće. Zbog toga su proizvođači oformili naučno-istraživački centar u kojem su okupili organske hemičare koji eksperimentišu sa modifikacijama polimera, ali i istraživače u drugim naučnim disciplinama vezanim za nanotehnologiju.

nanoboots-pioneer

U proizvodnji ove obuće korišćen je etilen-vinil acetat, supstanca koja u kombinaciji sa nanocevima pojačava kvalitet inovativnih cipela. Da bi se izbegle pukotine i klizanje čizama, korišten je i termoplastični elastomer.

“Glavni zadatak naših naučnika bio je razvijanje novih materijala za obuću koji će poboljšati izdržljivost, lakoću, otpornost na smrzavanje i druge bitne osobine”, objašnjava predstavnik kompanije “Obuv Rosija”, Natalija Pauli.

Prema preporukama polarnih istraživača, kompanija je doradila liniju obuće i izradila modele za vojsku.

Državne organizacije, vojne jedinice i jedinice Ministarstva za vanredna stanja Ruske Federacije već su od proizvođača poručile prvu količinu ovih čizama, a prvih 50 hiljada pari pušteno je u prodaju za zimske avanturiste. U planu je isporučivanje čizama i u specijalizovane lance obuće za aktivan odmor, lov i ribolov.

Na društvenim mrežama korisnici iz Sibira raspituju se da li je u planu proizvodnja nanoprsluka i nanokapa, ali saradnici fabrike, za sada, o tome ne razmišljaju, prenosi ruski portal Russia Beyond the Headlines.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It