5G će imati minimalnu brzinu od 100 Mbps

5G je ono što se u vezi sa mobilnom telefonijom najviše pominje u domenu istraživanja ovih dana. Završna faza testiranja pete generacije mobilnih mreža (5G) upravo traje, baš kao i bitka konkurenata da je prvi plasiraju na adekvatan način u našu svakodnevnicu. I ono što se trenutno zna jeste da će 5G ponuditi minimalno 100Mbps za preuzimanje i 50Mbps za prenos podataka.
Takve informacije u svom izveštaju pod nazivom IMT-2020 predstavio je ITU (International Telecommunication Union – Međunarodna tekokomunikacijska unija), a one se bitno razlikuju od svih bombastičnih najava vezanih uz 5G. One su išle u smeru brzine preuzimanja podataka od 20Gbps i barem 5Gbps za prenos, ali malo ko je poput ITU-a objasnio da se to tiče svih u okolinii, što znači da se brzina deli na sve korisnike koji su spojeni na jedan 5G “izvor”.

5GNo, ITU naglašava i da su još uvek prisutni jednaki problemi kao i pre dve godine, a tiču se infrastrukture, koja još nije nadišla sve prepreke kao latenciju i omogućavanje 5G na širem području.

Naime, sa 4G još uvek postoji taj problem pa čak u jednom Londonu u samom centru ljudi ne mogu imati više od 5Mbps za preuzimanje podataka i latencija im je 61ms što treba rešiti.

Jer, treba znati da se trenutno mobilni telefoni i drugi uređaji spajaju na mrežu tako što stvaraju veze za preuzimanje i slanje podataka sa obližnjom baznom stanicom. Za 5G bi te bazne stanice morale postojati svakih nekoliko kilometara, a to je dosta nepraktično.

Takođe, mreža mogla bi se oslanjati na više različitih frekvencija, koje podatke prenose različitom brzinom i imaju raznovrsne karakteristike. To bi moglo dovesti do mreža koje se prilagođavaju trenutnim potrebama uređaja za prenos podataka.

Operateri će kalkulisati, odugovlačiti, ali kad im se predoči brojka od 3,04 biliona dolara, koliko bi IoT tržište trebalo vredeti do 2020. godine, možda se predomisle i odluče uključiti u trku za što veći deo kolača, koji ih nesumnjivo čeka jer ipak su operateri ti koji određuju tempo postavljanja standarda, bilo da se radi o 3G, 4G ili uskoro 5G.

Please follow and like us:

Advert

Pin It