Završna etapa leta aviona “Solar Impulse 2” odložena zbog bolesti pilota

Uprkos najavama spektakularnog finala u Abu Dhabiju, završna etapa leta aviona “Solar Impulse 2” odložena zbog bolesti pilota

“Bolestan sam. Problem sa stomakom. Radije bih da odložimo poletanje. Ne mogu da letim 48 sati u ovom stanju. Žao mi je”, napisao je pilot Bertrand Picard na svom Twitter nalogu, dok se pripremao da poleti iz Kaira.

Avion Solar Impulse 2 je u Egipat sleteo prošle srede nakon šesnaeste etape putovanja oko sveta, odakle je u subotu trebalo da poleti ka Abu Dhabiju, odakle je čitav projekat i započet 9. marta 2015. godine.

“Bertrand se prekjuče nije osećao dobro, ali je juče bio bolje, da bi uveče ponovo osetio stomačne tegobe. Bilo je veoma teško doneti odluku o odlaganju finalnog eta, ali smo to ipak uradili iz sigurnosnih razloga”, izjavio je Andre Borschberg, drugi član pilotskog tima, koji je završni let trebalo da sačeka u Abu Dhabiju kao supervizor.


Avion Solar Impulse 2, veličine Boeing-a 747 i težak jednu ipo tonu, leti prosečnom brzinom od svega 50 kilometara na čas. Elektromotore koji pokreću njegove elise, energijom snabdevaju baterije koje se pune preko 17.000 solarnih, fotonaponskih ćelija na krilima aviona.

Kada će uzleteti put Abu Dhabija u etapi koja će sigurno ući u istoriju, ostaje nam da sačekamo.

via

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It