WikiLeaks tvdi: CIA nas špijunira putem telefona

WikiLeaks je u utorak objavio hiljade dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je koristila CIA za provaljivanje u pametne telefone, u aplikacije i u druge elektronske uređaje.

U dokumentima se opisuje način na koji se provaljivalo u mobilne telefone, računarske operativne sisteme pa čak i pametne televizore u svrhu špijuniranja mete.

WikiLeaks

Među ostalim otkrićima WikiLeaks tvrdi da je CIA u saradnji sa savezničkim obaveštajnim agencijama uspela zaobići enkripciju na mobilnim telefonima i servisima za razmenu poruka, poput Signala, Whatsappa i Telegrama.

Google je odbio da komentariše, ali je saopštio da istražuje te tvrdnje.

Ako se pokaže da su te informacije tačne biće to još jedno kršenje oznake stroge poverljivosti materijala ukradenog zadnjih godina od američkih obaveštajnih agencija.

WikiLeaks saopštio da je objava dokumenata o metodama hakiranja prva u nizu te da su dokumenti iz ‘izolovane mreže visoke sigurnosti’ u sjedištu CIA-e.

CIA nije želela davati komentare.

‘Mi ne komentarišemo autentičnost ili sadržaj navodnih obaveštajnih dokumenata’, rekao je portparol Jonathan Liu.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio je da dokumenti pokazuju kako postoji rizik od širenja kibernetičkog oružja, dodajući da je njegova organizacija povukla neke informacije dok se ne postigne konsenzus o tehničkoj i političkoj prirodi CIA-inog programa.

Nekoliko konsultanata za kibernetičku sigurnost izjavilo je da dokumenti, koji datiraju između 2013. i 2016., deluju autentično.

Američke obavještajne agencije izjavile su da je WikiLeaks povezan s ruskim službama sigurnosti, što on opovrgava.

Tokom američke predsedničke kampanje 2016. WikiLeaks je objavio internu elektronsku prepisku najviših službenika Demokratske stranke, a američke agencije su ustvrdile da je Moskva hakirala njihove e račune u sklopu koordinisane akcije kako bi pomogla Donaldu Trumpu da pobedi na izborima.

Please follow and like us:

Advert

Pin It