Western Digital najavio prvi hard disk od 14TB

Kapaciteti skladištenja su se značajno povećali tokom proteklih nekoliko godina, pošto su cene padale i tehnologija je napredovala. Western Digital je sad još i objavio da će se na tržištu uskoro naći prvi hard disk od 14TB. Korisnici će uskoro imati tu mogućnost da dobiju 14TB prostora za skladištenje podataka na jednom disku koji je nazvan HGST Ultrastar Hs14.

Western Digital tvrdi da je novi hard disk od 14TB efikasniji i brži od diskova sa 12TB koje je pustio u prodaju prošle godine. Slično kako i kod bilo kog drugog diska sa velikim kapacitetom, HGST Ultrastar Hs14 je napunjen helijumom. To je od suštinskog zančaja za disk koji ima pokretne delove, a u ovom konkretnom slučaju, helijum osigurava da nema prevlačenja na pločama ovog 7200 RPM drajva.

Western Digital je uspeo da postigne ovaj nivo skladišnog kapaciteta koristeći Shingled Magneting Recording na osam ploča. Trake drajva se preklapaju i na taj način rezultira sa većom gustinom površine. Takođe, omogućava i veću energetsku efikasnost. Western Digital navodi da tako uređaj troši 5,2W u „praznom hodu“ i 6,2W tokom rada.

Hs14 je dostupan i u SATA i SAS konfiguracijama. Dizajniran je da radi najmanje 2,5 miliona sati, tako da je to odlična opcija za korišćenje u preduzećima i na serverima. Njegova cena će verovatno biti visoka, ali pošto je to više host-managed uređaj, u osnovi i nije namenjen prosečnom potrošaču.

Western Digital je najavio da će Hs14 za potrošače pojaviti na tržištu u narednih nekoliko godina.

Izvor: Ubergizmo

Please follow and like us:

Advert

Pin It