Virgin Galactic sve bliži turističkim letovima

Svemirska kompanija Richarda Bransona, Virgin Galactic, korak po korak se približava ostvarenju svog cilja – pokretanju programa koji bi omogućio redovne i sigurne putničke izlete u svemir, tačnije letove u kojima bi obični ljudi (koji sebi to mogu priuštiti) mogli iskusiti suborbitalni let. Juče je u sklopu razvoja nove letelice VSS Unity, predstavljene prošle godine, održano prvo testiranje jedinstvenog mehaničkog sistema koji omogućava siguran povratak na Zemlju, tzv. “pera”.

VSS Unity već duže vreme obavlja samostalne letove, no sada je po prvi put samostalno odradio i povratak kroz nekoliko slojeva Zemljine atmosfere. Pri tome se krila letlice sklapaju i pretvaraju ovu letelicu, inače više nalik avionu, u kapsulu poput onih iz NASA-inih svemirskih programa. Sistem podiže krila koja poput pera štrče iznad same letelice, te omogućavaju stabilnost u letu.

Juče je ovaj sistem uspešno testiran u pustinji Mojave, a eksperiment je prošao uspešno. Test piloti i kontrola misije su zadovoljni viđenim, te najavljuju dalja testiranja, kako poletanja i krstarenja, tako i sigurnog povratka na Zemlju.

Please follow and like us:

Advert

Pin It