Uber nastavlja sa testiranjem samoupravljajućih vozila

Američka transportna kompanija Uber počela je sa novom serijom testiranja autonomnih, odnosno samovozećih automobila na ulicama San Franciska.

uber-volvo-suv

Kompanija je ovom serijom testova u realnim uslovima nastavila svoj pilot program koji je otpočeo septembra 2016. godine u Pitsburgu. Primarni cilj testiranja u San Francisku je identifikacija potencijalnih propusta, pre nego što se nova tehnologija zvanično pusti u upotrebu. Istovremeno, stanovnici i posetioci San Franciska imaće priiliku da se upoznaju i dožive nove modele automobila, kakve do sada nisu imali prilike da vide u realnom životu.

uber-volvo-suv-1

Kako prenosi agencija AP, kalifornijski zakoni zahtevaju sertifikovane prototipe samvozećih automobila, koje Uber ne poseduje. Zvaničnici iz kompanije Uber mudro kažu da se kalifornijski zakoni nemogu odnositi na Uber vozila, pošto uprkos mogućnosti autonomnog kretanja, njihovi automobili u ovoj fazi ipak zahtevaju ljudski nadzor.

Uber je svoje testove počeo sa malim brojem luksuznih Volvo džipova, koji su opremljeni senzorima za upravljanje, ubrzavanje, kočenje i za prelazak u drugu traku.

uber-volvo-suv-2

Vozila na mestu vozača nadziru zaposleni u kompaniji Uber, koji će ukoliko tehnologija autonomne vožnje zakaže, u svakom trenutku moći da preuzmu komande automobila. Putnici će prilikom naručivanja vožnje preko interneta moći da izaberu da li žele samoupravljajuće ili vozilo sa vozačem.

Uber poseduje labaratoriju za istraživanje samoupravljajućih vozila u Pitsburgu i radi na razvoju autonomne tehnologije.

Kompanije Uber i Volvo su najavile sporazum vredan 300 miliona dolara, u sklopu kog će Volvo snabdevati Uber SUV vozilima radi istraživanjima za razvoj tehnologije autonomnih automobila.

agencije

Please follow and like us:

Advert

Pin It