Uber će prestati da proizvodi dizel automobile u Londonu

Kompanija je saopštila da će njegova zabrana dizela stupiti na snagu 2019. godine. Dozvoliće proizvodnju samo hibridnih i potpuno električnih automobila na svom standardnom UberX servisu istog datuma.

Ovaj potez dolazi zbog sve većeg problema korišćenja dizel goriva u Evropi, gde su Britanija i Francuska već objavile planove za ukidanje novih vozila na gas i dizel do 2040. godine. Smena politike je motivisana zabrinutošću zbog klimatskih promena i zagađenja izazvanih prljavim motorima.

Jo Bertram, regionalni generalni menadžer Ubera u Velikoj Britaniji
Foto: Uber

London je prešao godišnju granicu Evropske Unije za izlaganje azot-dioksidom za samo pet dana u 2017. godini. King’s College je procenio da zbog zagađenja godišnje smrtno oboli 9.400 ljudi u gradu.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je izjavio da je čistiji vazduh jedan od njegovih glavnih prioriteta. On je najavio nove „ultra niske emisione zone“, koje će biti uspostavljene do septembra 2020. godine. Sva vozila koja ulaze u London će morati da ispunjavaju stroge emisione standarde ili će morati da plate kaznu.

Malo manje od polovine ukupnih vozila u Londonu su već hibridna ili električna. Uber je izjavio da svako vozilo treba da bude električno do 2025. godine. Jedan od analitičara, profesor u Warwick Bussines School-u John Collei, izjavio je da je ovo dobar potez Ubera, ako se uzme u obzir sav loš publicitet koji prati kompaniju u poslednje vreme, te da moraju početi od negde kako bi popravili svoj imidž i kako bi se suočili sa svim sudskim sporovima koji su pokrenuti protiv njih.

Izvor: CNN

Please follow and like us:

Advert

Pin It